U trendu

Prestao da izlazi Nepsabadšag, glavni opozicioni list u Mađarskoj

Najveći dnevni list madjarske opozicije, „Nepsabadšag“, od danas ne izlazi što je izazvalo zabrinutost za slobodu štampe pod vladom premijera Viktora Orbana.

Socijalistička opozicija je obustavljanje štampanja lista i zatvaranje njegove stranice na internetu nazvala „crnim danom za štampu“, i pozvao na demonstracije.

Grupa „Mediavorks“ u saopštenju koje je prenela agencija MTI navodi da je izdavanje novina nametnuto ekonomskim razlozima, do „utvrdjivanja i sprovodjenja novog koncepta“.

Nastao pre šezdeset godina, „Nepsabadšag“ čiji naziv znači „Slobodan narod“, imao je najveći tiraž u Madjarskoj i oštro je kritikovao premijera i njegovu politiku protiv imigracije.

Od dolaska na vlast 2010. godine, Viktor Orban (53) često je bio optuživan da pokušava da koristi medije za sebe, a veliki sektor privatnih medija su kupili oligarsi bliski vladi, kažu njegovi kritičari.

Jedana od urednika „Nepsabadšaga“ rekao je za AFP da su novinari koji su imali pripremljene tekstove za ponedeljak sprečeni da dodju u redakciju i da su dobili pisma i o obustavljanju izdavanja novina.

„Mi smo u šoku, to je ogroman udarac. Naravno, oni će reći da je to ekonomska odluka, ali to nije istina“, rekao je jedan novinar pod uslovom da mu se ne objavi ime.

„Ovo je ogroman udarac za istraživačko novinarstvo i slobodu štampe. ‘Nepsabadšag’ predstavlja najviši kvalitet u Madjarskoj, pokušavajući da odbrani osnovne slobode, demokratiju, slobodu izražavanja i toleranciju“ , dodao je on.

Grupa „Mediavorks „, u vlasništvu tajkuna austrijske štampe, koja je kupila „Nepsabadšag“ i nekoliko drugih madjarskih naslova 2014. godine, kaže da je njegov tirž opao za 74 odsto u poslednjih 10 godina i da je gubitak skoro 5 milijardi forinti (16,4 miliona evra). Novine treba da se prilagode kretanjima na tržištu, rekla je ta grupa.

U Briselu, Djani Pitela, predsednik Naprednog saveza socijalista i demokrata, glavne grupe čevo od centra u Evropskom parlamentu, rekao je da je pozivanje na finansijsko stanje novina opisan čist „izgovor“. „Sloboda štampe je sada u opasnosti u Madjarskoj“, naveo je on u saopštenju.

„U nedemokratskim sistemima veoma je uobičajeno zatvaranje neprijateljskih novina koje kritikuju vlast i otkrivaju, na primer, sučajeve korupcije. Upravo to se dogodilo ‘Nepsabadšagu’ „, rekao je on.

Pred referendum u ​​Madjarskoj u prošlu nedelju o raspodeli izbeglica u EU, „Nepsabadšag“ je objavio nekoliko članaka o skandalima političara bliskih Orbanu.

„Ne“ preseljenju izbeglica u nedelju je reklo 98,3 odsto biraća, ali ih je glasalo samo 40 odsto od broja upisanih biračke spiskove, te je poništen referendum u organizaciji premijera.

„Nepsabadšag“ je jutros bio na kioscima, ali njegovo osoblje nije unapred obavešteno o prestanku izlaženja lista.

„Javnost je to saznala pre nas… Naša prva pomisao je bila da je došlo do puča,“ napisao je jedn novinar na stranici ugašenih novina na Fejsbuku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar