U trendu

Princ u crvenom poršeu

Mnogo toga se posle smrti tajlandskog monarha moglo očekivati. Recimo, da će naciji prepući srce od tuge i očajanja. U ÅŸalosti su dubokoj, kako samo moÅŸe biti neko nad kim je 70 godina, najduÅŸe na svetu, vladalo poluboÅŸanstvo – otac nacije. Tako su kralja Bumibola Aduladeja doÅŸivljavali već danima neuteÅ¡ni Tajlanđani. Očekivano je bilo i to Å¡to je voljeni monarh, izdahnuvÅ¡i u 88. godini, osim bola naciji ostavio i prestolonaslednika. Jedinog sina, princa Mahu VadÅŸiralongkoma.

Ali, mnogima ophrvanim tugom i obučenim u roze i ÅŸute boje (boje monarhije) koje će nositi godinu dana, koliko traje drÅŸavna ÅŸalost, kraljev naslednik nije uteha. Oličenje suÅ¡te suprotnosti svoga oca, princ nije preterano popularan u monarhiji, za Å¡ta je kriv njegov, blago rečeno, ekstravagantni plejbojski ÅŸivotni stil.

Princ je na radost cele nacije rođen pre 64 godine u kraljevskoj palati u Bangkoku. Kada je doÅ¡lo vreme da se obrazuje, poslat je u Veliku Britaniju, a potom u australijsku Kraljevsku vojnu Å¡kolu. Mladost je proveo u obukama s oruÅŸanim snagama u Britaniji i SAD, a bio je dovoljno vredan da zasluÅŸi brojne vojne titule i pilotsku dozvolu. OboÅŸava vazduhoplovstvo, ali ga je u belom svetu joÅ¡ Å¡toÅ¡ta privuklo, kao, recimo, skupi automobili – pogotovu „porÅ¡e” vredan bar 200.000 evra. Verovatno su princu, ne na belom konju već u crvenom„ferariju”, pomogle i vojne titule i pilotsko drÅŸanje da privuče lepe dame i stekne status plejboja. Åœenio se tri puta u potrazi za princezom koja će s njim vladati u jednoj od najbogatijih monarhija na svetu („Forbs” je bogatstvo njegovog oca pre pet godina procenio na viÅ¡e od 30 milijardi dolara). Sva tri bračna kraha ispratili su skandali. MoÅŸda na kraju potrage tron preuzme uz sadaÅ¡nju izabranicu, bivÅ¡u stjuardesu.

Baveći se budućim kraljem, „Independent” je nedavno primetio da je poznatiji po ekscentričnom modnom stilu i ljubavnicama nego po nekoj kraljevskoj vrlini. Uporedo s Å¡okom koji je doneo gubitak voljenog vladara, Tajland su pogodile fotografije iz Å¡tampe koje prikazuju prestolonaslednika prekrivenog laÅŸnim tetovaÅŸama koje otkriva majica na bretele koja seÅŸe jedva do ispod grudi, u uskom dÅŸinsu i s voljenom mu pudlom Fufu u naručju dok s minhenskog aerodroma hita da poseti tada iznemoglog oca.

Inače, osim pudle – koja je imala rang glavnog marÅ¡ala tajlandskih vazduhoplovnih kraljevskih snaga, kao i stranicu na „Vikipediji”, i od koje se oprostio četvorodnevnom sahranom s budističkim obredima i kremacijom – voli da boravi u Evropi. Åœivi u Nemačkoj na način koji ne bi parao oči da nije reč o budućem kralju, nasledniku monarha koji je bio stub stabilnosti u turbulentnim vremenima kada je Tajland doÅŸiveo veliku industrijalizaciju. Ali princ ne prestaje da iznenađuje i sada kada bi trebalo da sedi na tronu. Po onome Å¡to zapadni mediji, od „Gardijana” do „Njujork tajmsa”, piÅ¡u o njegovom poslednjem potezu, reklo bi se da kraljeva smrt zemlji nosi moÅŸda očekivani period neizvesnosti.

U noći 13. oktobra, kada je stigla vest o monarhovoj smrti, sastala se nacionalna zakonodavna vojna skupÅ¡tina da po tradiciji odmah imenuje naslednika. Umesto formalnosti usledilo je neÅ¡to neočekivano – kraljev sin traÅŸio je odlaganje. Princ je zahtevao da tuguje s narodom godinu dana pre nego Å¡to bude krunisan.

Odlaganje čina navodno zbog vremena potrebnog za tugovanje moglo bi, prenosi Bi-Bi-Si ocene nekih analitičara, da produbi period nestabilnosti na Tajlandu koji je preşiveo vojne pučeve, antivladine proteste i krvavu borbu muslimanskih separatista za nezavisnost. Kod njih raste strah da moşe uslediti borba za prevlast u zemlji.

U svetlu prinčeve nepopularnosti, „Tajm” podseća da preminuli kralj ima i ćerku, princezu Mahu Čakri Sirindom, kojoj tamošnji zakon zabranjuje da postane kraljica. U to ime se tajlandska politička elita u dokumentima koje je pre nekoliko godina objavio „Vikiliks” ponadala da će kralj zanemariti zakone i proglasiti je naslednicom. Pričali su i o prinčevom mešanju u politiku i „neprijatnim finansijskim transakcijama”, te da nikada nisu mogli niti će uspeti da promene njegovo ponašanje.

S druge strane, na Tajlandu se ne menja ni krivični zakonik koji navodno sadrÅŸi odredbe nastale pre viÅ¡e od veka, poput člana koji kaÅŸe da će svako ko kleveta, uvredi ili preti kralju i ostalim članovima porodice biti kaÅŸnjen do 15 godina zatvora. Član je pooÅ¡tren i proÅ¡iren i na kraljevske kućne ljubimce. Sin i pokojni otac su ipak imali neÅ¡to zajedničko. Monarhov ljubimac Bakar bio je poznatiji od Harija Potera. Njegova privrÅŸenost i vernost pretočeni su u animirani film, a fotografije psa nalaze se u kraljevskoj palati. Ruku verovatno najstroÅŸeg zakona na svetu osetili su mnogi koji su „klevetali kralja i njegovo usvojeno zalutalo Å¡tene”.

Podjednako oboÅŸavanje prema pudli Fufu gajio je njegov sin. I danas se prepričava kako je na zvaničnom prijemu bila obučena u formalno večernje ruho i s rukavicama na Å¡apama skočila na sto i počela da pije vodu iz čaÅ¡a gostiju. Svetsku popularnost stekla je kada je procurio video u kome prinčeva treća ÅŸena leÅŸi na podu ne noseći niÅ¡ta na sebi do tange i tortom hrani Fufu.

Ipak, otac je u ljubavi prema psu nadmaÅ¡io sina jer je zaÅ¡titnički nastrojen prema Bakru često bio spreman da osudi svakoga ko ga kleveta. Uvrede su bile učestalije Å¡to je kralja jače stezala bolest, toliko da su analitičari proÅ¡le godine za „Njujork tajms” rekli da „slučaj pas” ukazuje na nervozu i ranjivost kraljevske institucije i nadolazeći politički haos koji navodi političke elite da se bore za Å¡to veći uticaj. MoÅŸda će im u borbi snagu dati jednogodiÅ¡nje prinčevo tugovanje.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar