U trendu

Pripreme za dijalog i dolazak Vučića po planu

Pripreme za dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića sutra u Brisel na razgovore s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i kosovskim premijerom Isom Mustafom o tome šta je postignuto i šta dalje treba činiti u dijalogu Beograd-Priština teku u redu, potvrdili su danas izvori u kabinetu Federike Mogerini i diplomatski izvori u Briselu.

„Pripreme za dolazak Vučića teku potpuno u redu“, rekao je agenciji Beta zvaničnik iz okruženja Federike Mogerini.

On nije želeo da se osvrće na ranije najave da Vučić razmišlja da ne dođe sutra u Brisel zbog nezadovoljstva srpskih vlasti nacrtom platforme za predpristupne pregovore o poglavlju 35, kojim se menja sporazumom Beograd-Brisel utvrđeni neutralan stav o statusu Kosova.

Izvori u Briselu su ocenili da će se o nacrtu poglavlja 35 pregovarati bar još dva meseca i predočili da je sasvim preuranjeno ocenjivati šta bi trebalo da bude suština obavezujućeg sporazuma na kraju postupka normalizacije odnosa Beograd Priština.

Zvaničnici u Savetu ministara EU su Beti preneli da to sada niko ne zna i da spekulacije u srpskim medijima o „rešenju po modelu dve Nemačke“ teško može da se sagleda, mada elementi tog rešenja mogu poslužiti kao uzor.

Oni su dodali da, ako bi se sad uopšte razmišljalo, onda bi pre neko rešenje statusa Kosova i trajnih odnosa Beograd-Priština moglo da se vidi u nekim mehanizmima svojevremeno utanačenim u trouglu Republika Irska, Severna Irska i Velika Britanija.

„Daleko je važnije“, kako je ocenjeno, da se „sad dođe do suštinskog napretka u normalizaciji odnosa Beograd-Priština, što je EU postavila kao uslov za početak i omogućavanje okončanja pregovora o članstvu EU-Srbija“.

Takođe su rekli da o načelima u poglavlju 35 odlučuje Evropska komisija, ali saglasnost daju i članice Unije.

Srpski premijer je danas izjavio da će verovatno sutra ići u Brisel na sastanak sa premijerom Kosova Isom Mustafom i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini kako ne bi ostavio prostor spekulacijama da Srbija ne želi da učestvuje u razgovorima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.