U trendu

Pristalice Trampa vide izbeglice kao najveću pretnju po SAD

Pristalice jedinog preostalog kandidata za nominaciju Republikanske stranke za predsednika SAD Donalda Trampa, vide izbeglice iz Iraka i Sirije kao jednu od najvećih pretnji po SAD, pokazala je najnovija studija istraživačkog centra „Pju“.

Anketa je pokazala da 84 odsto ispitanika koji su naveli da podržavaju Trampa smatraju da su izbeglice koje beže od džihadista pretnja po SAD, dok taj preocenat među svim republikancima iznosi 74 odsto, preneo je Rojters.

S druge strane, samo 40 odsto pristalica Demokratske stranke vidi izbeglice sa Bliskog Istoka kao veliku pretnju.

Tramp je krajem prošle godine tokom predizborne kampanje rekao da „poziva na potpunu zabranu ulaska muslimana u SAD, dok zvaničnici naše zemlje ne shvate šta se zapravo dešava“.

Taj komentar je usledio nedugo nakon smrtonosnih napada u Parizu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, kao i pucnjave u kalifornijskom gradu San Bernardino, kad je jedan radikalizovani muslimanski par iz vatrenog oružja ubio 14 ljudi.

Obećanje američkog predsednika Baraka Obame da će do kraja godine u SAD primiti 10.000 sirijskih izbeglica je naišlo na oštru reakciju zvaničnika Republikanske stranke, koji su zabrinuti da bi ekstremisti mogli da uđu u SAD pretvarajući se da su izbeglice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar