U trendu

Privredni rast, napadi, migracije pod lupom u Davosu

Pretnje svetskom privrednom rastu, geopolitička situacija u kojoj ima skoro svakodnevnih terorističkih napada i migrantska kriza biće glavne teme prvog radnog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu koji se odvija pod jakim merama obezbedjenja.

U snegom pokrivenim ulicama ovog malog planinskog mesta u Švajcarskoj povećan je broj policijskih patrola u odnosu na prethodne godine a betonski blokovi postavljeni su kao prepreka prilazu Konferencijskom centru.

Organizatori su znatno ojačali bezbednost da bi se smanjio rizik od napada na ovom skupu gde će se do subote okupiti 2.500 istaknutih ličnosti iz sveta, šefovi država ili vlada, ministri, direktori kompanija ili umetnici kao što je Leonardo di Kaprio koji je stigao juče.

Zvanična tema je četvrta industrijska revolucija koja bi mogla da transformiše svetsku privredu ali kao što se često dešava u Davosu temu nametnu svetski dogadjaji, a pažnju celog sveta privlače dešavanja u Kini gde privredni rast usporava, ocenio je glavni ekonomista britanske konsultantske firme IHS Nariman Behraveš.

On smatra da će se mnogo govoriti o tome kako kineske vlasti nose s usporavanjem svoje privrede i da će se o njihovim teškoćama oko rešavanja ovog pitanja govoriti ako ne na zvaničnim forumima možda daleko od javnosti u takozvanom privatnom Davosu.

Razvoj borbe protiv Islamske države, džihadistički napadi, kao i migrantska kriza koja pogadja Evropu i Bliski istok takodje su danas glavne teme.

Generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard danas će govoriti o svetskim migracijama. Očekuje se i govor potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Kao kontrateža zvaničnim izjavama Kristin Lagard o problemu migracija mogla bi da bude druga sesija koja se održava večeras na takozvanom Otvorenom forumu kada će stanovnici regiona imati priliku da razgovaraju sa zvaničnicima.

Na panelu nazvanom „Od migracije do integracije“ će o problemima migranata govoriti nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel i švedski premijer Stefan Leven. Švedska je pojačala kontrole na svojim granicama a Nemačka je u centru pažnje zbog otvorene politike prihvata migranata.

Ovom forumu prisustvovaće i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji će u Davosu učestvovati na brojnim skupovima svetskih ekonomskih lidera i imati niz susreta.

Sutrašnji dan u Davosu trebalo bi da bude više usmeren na evropske probleme, kada će u debati učestvovati više lidera, medju kojima i francuski premijer Manuel Vals.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.