U trendu

Proces opoziva brazilske predsednice deblokiran

Proces za opoziv brazilske predsednice Dilme Rusef se nastavlja pošto je vršilac dužnosti predsednika donjeg doma parlamenta danas povukao svoju odluku o njegovoj suspenziji.

Vršilac dužnosti predsednika donjeg doma Kongresa Valdir Maranjao juče je u neočekivanom potezu odlučio da poništi glasanje donjeg doma od 17. aprila kojim je bilo odobreno pokretanje postupka opoziva predsednice, čime je uveo neizvesnost u celu proceduru i razdor medju brazilskim političarima.

Medjutim, danas je Maranjaov portparol rekao da je vršilac dužnosti predsednika povukao svoju odluku donetu samo 12 sati ranije.

Drama oko opoziva predsednice već traje neko vreme i imala je niz ovakvih dramatičnih preokreta.

Sadašnjom odlukom, gornji dom parlamenta ili Senat može da glasa u sredu, kako je i bilo predvidjen, o tome da li da prihvati raspravu o slučaju opoziva Dilme Rusef zbog navodnog manipulisanja vladinim računima radi prikrivanja državnog deficita.

Dovoljno je da prosta većina senatora odluči za nastavak procesa, a Rusefova bi odmah bila suspendovana sa mesta šefa države dok traje sudjenje. Njene funkcije bi obavljao potpredsednik države Mišel Temer.

Proces opoziva odvija se u vreme kada se Brazil suočava s najgorom recesijom u više decenija, istragom o korupciji koja je obuhvatila vodeće političare i poslovne ljude, i kada se bori sa epidemijom virusa zika. Istovremeno, Rio de Žaneiro se sprema da u avgustu bude domaćin Olimpijskih igara.

Velika podrška Dilmi Rusef u zemlji je opala sa pregrštom loših vesti, i procenat onih koji imaju pozitivno mišljenje o njoj pao je na jednocifrene brojeve poslednjih meseci. Ankete pokazuju da veliki deo javnosti odobrava njen opoziv, ali takodje ukazuju da su mnogi zabrinuti oko toga ko bi mogao da je zameni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar