U trendu

Proizvođači oružja zaradili 401 milijardu dolara

Najveći proizvodjači oružja u svetu prošle su godine ostvarili 401 milijardu dolara, što je 100 puta više od godišnjeg budžeta UN za mirovne operacije, saopštio je danas Medjunarodni istraživački institut za mir (SIPRI) u Stokholmu.

Prema danas objavljenom izveštaju, u 2014. godini prvih 100 proizvodjača oružja zabeležilo je umeren pad u trgovini vojnim uslugama i oružjemza 1,5 odsto, mada je Rusija zabeležila skok od čak skoro 50 odsto.

SIPRI je naveo da su kompanije za proizvodnju oružja u SAD i Zapadnoj Evropi, koje pokrivaju 80 odsto tržišta, imale za 3,2 odsto manju prodaju nego 2013. godine. Tri zapadne kompanije napustile su grupu prvih 100.  

Istovremeno, 36 kompanija na listi SIPRI-ja, koje nisu iz SAD i Zapadne Evrope, zabeležile su porast u trgovini za 25 odsto, pri čemu je ruska vojna industrija zabeležila porast od skoro 50 odsto.

Na listi SIPRI-ja nalazi 19 proizvodjača iz Rusije i njihove filijale.

Najveći deo te proizvodnje namenjen je za vojne snage Rusije, ali te kompanije imaju i klijente u ostalim delovima sveta, uključujući Indiju i Kinu, rivale u trci za naoružanje.

Američka kompanija Lokid Martin i dalje je prva na listi, gde se nalazi od 2009. godine.

Kompanije iz Brazila, Indije, Južne Koreje i Turske beleže rast u trgovini za 5,1 odsto, dodaje SIPRI.   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.