U trendu

Prokremljovska omladina traži zabranjenu hranu

Prokremljovsko omladinsko udruženje „Jedi rusko“ sprpovelo je kontrolu moskovskih prodavnica pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o uništavanju prošvercovanih prehrambenih proizvoda koji su na spisku sankcija uvedenih zapadnim zemljama, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

Aktivistkinje tog udrženja akciju su počele proverom sira u lancu prodavnica s uglavnom uvoznom robom, ali se ispostavilo da baš ne razlikuju zabranjeni sir od dozvoljenog, piše list.

Dnevnik piše da su četiri devojke u majcama sa slikama viljuške i noža i ruske zastave objašnjavale pred kamerava Prvog kanala ruske TV štetnost uvoznih zapadnih sireva.

„Ti sirevi su nezakonito prešli granicu. Znači, prodavnica ne može da garantuje za njihov kvalitet“, rekle su one, a potom lepile na proizvode, koji su po njihovom mišljenju zabranjeni, nalepnice sa slikom medveda koji se baca na američku zastavu i natpisom „zabranjeni proizvod“.

Te nalepnice su fotografisale Ajfononom (iPhone), dodaje Komersant i navodi reči devojke koja je slikala: „Jao, nemojte da gledate telefon, kupila sam ga pre uvođenja sankcija“.

Druga je rekla: „pogledajte švajcarski sir – on je očigledno nezakonito stigao“ i prilepila nalepnicu. Saznajući od novinara da Rusija nije uvela sankcije Švajcarskoj, brzo je skinula nalepnicu. Aktivistkinje su dugo diskutovale s upravom prodavnice, govoreći da ih u potpunosti podržava država, piše list.

Agencija RBK navodi da su ove godine dobile od države grant u iznosu od oko 77.000 evra.

U skladu s Putinovim ukazom od 29. jula, svi proizvodi sa spiska sankcija koji su nezakonito stigli na teritoriju Rusije podležu uništavanju počev od 6. avgusta, a vlada je zadužena da hitno ustanovi poredak uništavanja robe.

Taj ukaz, za koji vlasti smatraju da će dovesti do smanjenja šverca zabranjene hrane, izazvao je negativnu reakciju javnosti. Zaštitnici ljudskih prava pozvali su da se takvi proizvodi ne uništavaju, već da se dele siromašnima i izbeglicama iz Ukrajine.

Ruske vlasti su u avgustu 2014. uvele zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz SAD, zemalja EU, Kanade, Australije i Norveške. U taj spisak ušli su voće i povrće, mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, riba. Ove godine vlasti su produžile kontarsankcije kao reakciju na sankcije tih zemalja na još godinu dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.