U trendu

Proruski pobunjenici održali vojnu paradu uprkos protivljenju OEBS-a

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine održali su danas u Donjecku vojnu paradu povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom uprkos protivljenju OEBS-a.

Oko 2.000 proruskih boraca učestovalo je u paradi u gradu Donjecku, njihovom glavnom uporištu u istočnoj Ukrajini.

Vojni predstavnik proruskih pobunjenika Aleksadar Voronin izjavio je da je izloženo 45 vrsta vojne opreme, medju kojima tenkovi, oklopna vozila, protivraketni sistemi i rakete tipa „grad“.

Agencija Frans pres javila je na licu mesta da je oko 10.000 meštana prisustvovalo paradi na kojoj se video i portret bivšeg sovjetskog lidera Josifa Staljina.

Vojna parada je održana uprkos protivljenju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja je prošle nedelje podsetila da je teško naoružanje zabranjeno na tom području u skladu s mirovnim sporazumom iz Minska.

Šef misije OEBS-a u Ukrajini Aleksander Hug ocenio je paradu kao kršenje mirovnog sporazuma, dodajući da parada kao takva ne predstalja kršenje već prisustvo oružja na tom području.

U dvogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista poginulo je više od 9.200 ljudi, a više od 1,5 miliona je raseljeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.