U trendu

Protest Kine zbog američkog broda u Južnom kineskom moru

Kina je danas izrazila veliko nezadovoljstvo zbog približavanja američkog ratnog broda veštačkim ostrvima na Južnom kineskom moru, ocenivši da taj incident može da ugrozi američko-kineske i odnose u regionu.

„Aktivnosti američkog broda predstavljaju pretnju kineskom suverenitetu i bezbednosti. To može da ugrozi mir i bezbednost u regionu“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova.

Američki ratni brod USS Lasen približio se rano jutros na manje od 12 nautičkih milja veštačkim osrtvima koje Kina gradi na Južnom kineskom moru.

Brod je ušao u u teritorijalne vode oko nenaseljenih ostrva Spratli, oko čijeg suvereniteta se spore zemlje u regionu.

Izvori bliski Pentagonu naveli su da nije bilo incidenata tokom prolaska broda. Međunarodno pravo dozvoljava brodovima da na kratko prođu kroz nečije teritorijalne vode na putu ka krajnjem odredištu, bez prethodne najave o tom prolasku.

Kina smatra da su to njena ostrva i da su njene teritorijalne vode u zoni od oko 12 nautičkih milja. Veruje se da su ta ostrva bogata naftom i prirodnim gasom.

SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim ostrvima uz ocenu da Peking ne može dodatno da gradi veštačka ostrva u tim strateškim vodama.

Kina smatra da je celokupno Južno kinesko more deo njene teritorije, dok vode tog mora prisvajaju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar