U trendu

Protest protiv eventualnog zatvaranja televizije u Gruziji

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Tbilisiju protiv odluke vlade da preuzme kontrolu nad najgledanijom televizijom u Gruziji.

Demonstranti su se okupili ispred redakcije televzije Rustavi 2 s plakatama „Ostavite Rustavu“ i „Rustavi pripada narodu“, optužujući koalicionu vladu da želi da cenzuriše nezavisne emedije.

Gruzijski predsednik Giorgij Margvalašvili izjavio je nedavno da „događaji vezani s tom televizijom prete ustavnom poretku zemlje i stvaraju uslove za sukobe u gruzijskom društvu“.

Rustavi 2 je u centru sudskog spora od avgusta kada je gruzijski sud zamrznuo imovinu televizije pošto je bivši vlasnik, blizak vlastima, rekao da je prodao televiziju pod pritiskom prethodnih vlasti i da je sada želi nazad.

Opozicija i sadašnji vlasnici ocenili su da vlasti vode kampanju kako bi ugušili nezavisne medije pred parlamentarne izbore zakazane 2016. godine.

Rustavi 2 je osnovana 1994. godine i najgledanija je televizija u Gruziji. Ta televizija je 2003. odigrala važnu ulogu tokom revolucije „ruže“ kada je na vlast došao Mihail Sakašvili.

Televizija je od tada na meti kritika da je naklonjena Sakašvilijevoj stranci koja je izgubila na parlamentarnim izborima 2012. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.