U trendu

Protest Vijetnama zbog kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru

Vijetnam je danas protestovao zbog nedavnih kineskih aktivnosti u spornim vodama Južnog kineskog mora, navodeći da se radi o ozbiljnom kršenju suvereniteta te zemlje.

Kineski državni mediji izvestili su da su dva civilna aviona u sredu uspešno sletela na novoizgradjene piste na grebenima Mišief i Subi. Kina je takodje objavila da je završila izgradnju četiri svetionika na spornim grebenima, kao i da započinje izgradnju petog.

Najnoviji dogadjaji usledili su nekoliko dana pošto je Medjunarodni arbitražni sud u Hagu presudio da „ogromne kineske teritorijalne pretenzije predstavljaju kršenje medjunarodnog pomorskog prava“. Peking je odbacio presudu.

Portparol vijetnamskog Ministarstva spoljnih poslova zahtevao je da kineske vlasti prekinu aktivnosti koje dodatno komplikuju situaciju.

„Kina je svojim aktivnostima, uprkos protivljenju Vijetnama i zabrinutosti medjunarone zajednice ozbiljno prekršila suverenitet Vijetnama“, kazao je on.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštio je da će „ako neko dovede u pitanje kineska prava i interese, preduzimajući provokativne akcije, uslediti odlučan odgovor“.

Zamenik kineskog šefa diplomatije Li Dženmin rekao je da bi Peking mogao da proglasi zonu vazdušne odbrane iznad spornih voda, ako se oseti ugroženim, što bi dovelo do eskalacije tenzija.

Medjunarodni arbitražni sud u Hagu presudio je prošle nedelje u teritorijalnom sporu koji su Filipini pokrenuli protiv Kine, da Peking nema istorijsko pravo na Južno kinesko more.

Kina ima teritorijalne pretenzije na skoro celo Južno kinesko more, bogato ribom i drugim prirodnim resursima, čemu se protive druge obalske države – Filipini, Brunej, Malezija i Vijetnam.

Zvanični Peking ranije je odbacio nadležnost Medjunarodnog arbitražnog suda, navodeći da je jedino dijalog direktno zainteresovanih strana, bez mešanja spolja, način za rešavanje sporova, naročito zbog toga što su neslaganja Kine i Filipina tek jedan u nizu teritorijalnih sporova u regionu. Vijetnam je pozdravio presudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.