U trendu

Protiv zika virusa modifikovanim komarcima?

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da će možda biti neophodno da se u borbi protiv širenja virusa zike primene neke kontroverzne mere, kao što su genetski modifikovani komarci koji bi istrebili inskete koji prenose taj virus.

Savetodavna grupa SZO preporučila je nastavak ispitivanja na terenu, pošto su na Kajmanskim ostrvima sprovedena testiranja u kojima su sterilni komarci pušteni da se pare s divljim ženkama.

„Imajući u vidu razmere zika krize, SZO ohrabruje pogodjene zemlje da podstaknu upotrebu i starih i novih pristupa u kontroli komaraca kao najneposredniju liniju odbrane“, navodi se u saopštenju te oganizacije.

SZO je dodao da su druge agencije UN ranije koristile eksperimente puštanja sterilnih insekata da bi kontrolisale štetočine u poljoprivredi.

Aktivisti za zaštitu životne sredine su ranije kritikovali takav pristup, tvrdeći da je nemoguće predvideti dugoročne posledice iskorenjivanja cele populacije jedne vrste insekata.

Virus zika izaziva simptome slične gripu, ali je povezan s povećanim brojem slučajeva mikrocefalije kod novorodjenčadi u Brazilu i Francuskoj Polineziji.

SZO je ranije opisao vrstu komaraca koji prenose virus zika kao „agresivne“ komarce koji su pokazali veliku sposobnost prilagodjavanja.

Direktorka SZO Margaret Čan će sledeće sedmice otići u Brazil gde će s ministrom zdravlja i drugim zvaničnicima razgovarati o borbi protiv virusa, saopštila je danas njena portparolka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.