U trendu

Prva TV debata Klinton i Tramp – razmena uvreda! (foto, video)

Kandidatkinja Demokratske partije za predsednicu SAD Hilari Klinton i njen republikanski rival Donald Tramp razmenili su uvrede i bili bitku oko toga ko će pokazati veći temperament, izdržljivost i rasuđivanje u sinoćnjoj vatrenoj TV debati u kojoj je Tramp često morao da uzmiče, ocenio je AFP.

Agencija navodi da je, u debati održanoj šest nedelja pred američke predsedničke izbore i s anketama koje pokazuju da su kandidati skoro potpuno izjednačeni, Klintonova je uporno dovodila u pitanje spremnost njenog rivala da bude u Beloj kući.

Pred televizijskim auditorijumom za koji se pred početak debate procenjivalo da bi mogao da broji i 100 miliona gledalaca, Klintonova je magnata iz oblasti nekretnina koji je postao rijaliti zvezda predstavila kao nekoga ko nema veze sa tim šta priča i spreman je da kaže i „lude stvari“ kako bi bio izabran.

Tramp je debatu počeo prilično suzdržano, ali kako je „temperatura rasla“, i on je počeo da prekida Klintonovu tokom govora i dovodi u pitanje njenu izdržljivost nakon upale pluća.

„Vi živite u vašoj sopstvenoj realnosti“, rekla je Trampu 68-godišnja kandidatkinja demokrata, optužujući ga da je svoju političku karijeru lansirao koristeći „rasističku laž“ da (predsednik SAD) Barak Obama nije Amerikanac.

AFP navodi da je, dok je Klintonova sebe predstavljala iskusnim glasom razuma, Tramp igrao snažnog populistu, obraćajući se frustriranim radnicima kojima su dojadili političari i koji traže promene.

„Da vam kažem nešto, Hilari ima iskustvo. Ali to je loše, loše iskustvo“, kazao je Tramp u šaljivom tonu.

On je optužio bivšu državnu sekretarku i nekadašnju prvu damu SAD da je „tipična političarka“.

„Samo priča, a nema akcije. Zvuči dobro, ali ne radi“, rekao je Tramp.

Ovaj 70-godišnjak je tokom 15 meseci kampanje koja je izazvala duboke podele bio suočen sa teškim pitanjima vezanim za njegov temperament koji je uveo desničarski populizam u američki politički mejnstrim.

https://www.youtube.com/watch?v=YPy7qNlB_ZA

AFP navodi da je Tramp započeo dugo očekivanu debatu na njujorškom Univerzitetu Hofstra u umerenijem tonu, a u skladu sa tim je svoju čuvenu crvenu kravatu koja označava moć zamenio plavom koja mu je omogućila da izgleda više kao državnik.

Ali, kako je „temperatura rasla“, Tramp se brzo vratio verbalnim napadima, stalno prekidao Klintonovu tokom govora i čak dovodio u pitanju njenu izdržljivost nakon upale pluća.

„Pa, čim on bude proputovao kroz 112 zemalja i ispregovarao mirovni sporazum, prekid vatre, oslobađanje disidenata… ili pak provede 11 sati svedočeći pred komitetom Kongresa, onda će moći da mi priča o izdržljivosti“, uzvratila je Klintonova.

Tramp je delovao da je sve više iritiran tokom debate, pa je u jednom trenutku počeo da prevrće očima i glasno uzdahnuo.

Polovina američkih glasača, koji nameravaju da izađu na birališta na predsedničkim izborima 8. novembra, osloniće se na predsedničke debate kako bi se konačno opredelili između dva glavna kandidata, naveo je Rojters.

Trampu su pomoćnici savetovali da tokom debate ostane pribran i da ne dozvoli Hilari Klinton da ga isprovocira pitanjima u vezi sa njegovim biznisom, bogatstvom ili kontroverznim izjavama o manjinama.

„Ne sme da dozvoli da mu se Hilari podvuče pod kožu“, rekao je Njut Gingrič, jedan od Trampovih savetnika.

https://www.youtube.com/watch?v=sN8W_Zr03Xs

Tramp je obećao da će ostati pribran tokom debate i da će se prema Hilari Klinton odnositi s poštovanjem.

„Mislim da zaslužuje da budem fin, a ako i ona mene bude poštovala, to će biti lepo“, poručio je Tramp, preneo je AP.

Nezavisna komisija koja organizuje tri predsedničke debate i jednu potpredsedničku, saopštila je nedavno da će na debati 26. septembra biti pozvani samo Tramp i Klintonova.

Libertarijanski kandidat Geri Džonson nije prešao prag od 15 odsto podrške u anketama, koliko je potrebno da bi učestvovao u emisiji.

Hilari Klinton trenutno vodi prema većini nacionalnih anketa i u prednosti je u ključnim još neopredrljenim državama, kao što su Ohajo i Severna Karolina, navodi britanska agencija.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Rojtersa i Ipsosa, Klinton prednjači u odnosu na Trampa na nacionalnom nivou za četiri odsto.

Međutim, rezultati drugog istraživanja koji su objavljeni u nedelju pokazuju da su njihove šanse za pobedu na predsedničkim izborima izjednačene. Iako Klinton, kandidatkinja demokrata, poseduje bogato iskustvo u poslovima državnog vrha i duboko poznavanje kad je reč o važnim pitanjima, nedostaje joj ono što pristalice njenog republikanskog protivkandidata vide kao njegovu autentičnost, pri čemu on poseduje neverovatnu sposobnost da „naelektriše ljude“.

S druge strane, neki eksperti smatraju da Tramp, koji je u unutarstranačkim debatama puštao druge kandidate da „jedni druge rastrgnu“ ili pribegavao „niskim udarcima“ i samohvaljenju, noćas neće imati čime da popuni prostor kojim će raspolagati kako bi izneo konkretne predloge, već se postavlja pitanje hoće li on takve predloge uopšte imati.

U seriji od tri predsedničke debate, druga će biti održana 9. oktobra, a treća 10 dana kasnije.

Prva televizijska debata predsedničkih kandidata održana je pre 56 godinu u Čikagu – kada su se suočili Ričard Nikson i Džon F. Kenedi.

Kenedi je tada bio samouveren, bolje se snašao, dok se Nikson užasno znojio. Ispostavilo se da je pobeda Kenedija u debati imala mnogo veći značaj nego što bi iko mogao da pretpostavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.