U trendu

Prvi bend koji će zabaviti Kim Džong UN-a: Slovenačka grupa Lajbah nastupa večeras u Severnoj Koreji

Slovenačka grupa Lajbah doputovala je u Pjongjang gde će večeras svirati prvi od dva koncerta u Severnoj Koreji, čime će ova avangardna grupa postati prvi bend sa Zapada koji nastupa u toj izolovanoj, totalitarističkoj državi.

Turneja pod nazivom „Dan oslobođenja“ će se podudariti sa 70. godišnjicom oslobođenja Korejskog poluostrva od japanske kolonizacije i naknadne podele na dve neprijateljske države koje su i dalje u konstantnim sukobima.

Koncerti su zakazani za 19. i 20. avgust u Pjongjangu, a program koncerta uključuje neke od najvećih hitova ovog benda nastale tokom njihove 35-godišnje karijere, kao i severnokorejske narodne pesme i numere iz filma “Moja pesama, moji snovi“’.

Snimci sa koncertata poslužiće kao materijal za dokumentarni film čija se premijera očekuje iduće godine.

“Naš cilj je da što više Koreanaca doživi Lajbah “iskustvo“ i da sa stranim turistima osete duh bratstva i razumevanja koji postoji među ljudima“, navedeno je na veb stranici grupe Lajbah.

Lajbah će tako biti prvi bend koji će nastupiti u Severnoj Koreji, zemlji poznatoj po vojnim marševima, gimnastici, himni Velikom vođi kao i prkosnom otporu prema zapadnoj kulturi, navode elektronski mediji.

Lajbah se do sada često nalazio na udaru kritike zbog dvoznačne upotrebe političkih i nacionalističkih simbola, ali njihovi obožavaoci navode da vojnička uniforma koju članovi benda nose predstavlja kritiku totalitarističke ideologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.