U trendu

Prvi razgovor Putina i Trampa – spremnost za dijalog

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sinoć telefonom sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom, prvi put posle njegove pobede u trci za Belu kuću, i preneo mu spremnost za partnerski dijalog, dok je Tramp rekao da se raduje snažnim odnosima sa Rusijom.

Putin je, saopštio je Kremlj, izrazio spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bele kuće „na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari“.

Ruski lider je još jednom čestitao republikancu pobedu na izborima i poželeo mu uspeh u sprovođenju predizbornog programa.

U saopštenju pres-službe ruskog predsdednika, navodi se da su se Putin i Tramp složili da se rusko-americki odnosi nalaze u „izuzetno nezadovoljavajućem stanju“ i založili su se za aktivne zajedničke napore u pravcu njihove normalizacije i vraćanja na put konstruktivne saradnje u širokom spektru pitanja.

Dvojica lidera su se složila da je potrebno uložiti zajedničke napore u borbi protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma, a u tom smislu razgovarali su o rešenju krize u Siriji, navodi Kremlj.

Kako se dodaje, u razgovoru je konstatovano da se sledeće godine obeležava 210 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i SAD, što bi trebalo da navede dve strane da se vrate pragmatičnoj, obostrano korisnoj saradnji u interesu obe zemlje, kao i stabilnosti i bezbednosti u svetu.

Putin i Tramp su se dogovorili da nastave telefonske kontakte sa mogućnošću ličnog susreta, preneo je TAS S.

Trampov tim izdao je slično saopštenje u kojem kaže da su dvojica lidera razgovarala „o nizu pitanja, uključujući pretnje i izazove sa kojima se suočavaju SAD i Rusija, kao i o ekonomskim pitanjima i američko-ruskim odnosima“.

Tramp je Putinu rekao i da se raduje „snažnim i trajnim odnosima sa Rusijom i narodom Rusije“, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.