U trendu

Prvi Svetski humanitarni samit u ponedeljak u Istanbulu

Svetski lideri i predstavnici medjunarodnih organizacija sastaće se u ponedeljak u Istanbulu na samitu posvećenom prevazilaženju globalne humanitarne krize i pronalaženju novih strategija za rešavanje tog problema.

Veliki broj zemalja i medjunarodnih organizacija smatra da je neophodno reformisati aktuelni sistem pružanja humanitarne pomoći s obzirom na više od 60 miliona izbeglih i raseljenih širom sveta i porast opasnosti od posledica klimatskih promena.

Na dvodnevnom Svetskom humanitarnom samitu 23. i 24. maja učestvovaće oko 70 šefova država i vlada, medju kojima i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i nemačka kancelarka Angela Merkel, koji će se sastati i na bilateralnoj osnovi kako bi razgovarali o stanju demokratije u Turskoj.

Organizovanje samita inicirao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun sa ciljem usvajanja konkretnih akcija pomoći državama da se suoče sa kriznim situacijama i definisanja novog pristupa problemu izbeglica i finansiranja njihovog zbrinjavanja.

Skupu će prisustvovati oko 6.000 učesnika, uključujući i predstavnike privatnog sektora i medjunarodnih humanitarnih nevladinih organizacija, ali medju njima neće biti zvaničnika Lekara bez granica, koji ideju o samitu smatraju „deklaracijom dobrih namera bez konkretnih rezultata“.

Izbor Istanbula za domaćina prvog samita te vrste simboličan je jer je Turska prihvatila 2,7 miliona sirijskih izbeglica i prva je tranzitna zemlja onima sa Bliskog istoka koji žele da se domognu Evrope.

Uprkos brojnim pesimističkim i skeptičnim izjavama, učesnici i organizatori samita veruju da će taj skup biti više od obične akcije i da će pokrenuti talas pozitivnih promena u svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.