U trendu

Minhen: Broj žrtava porastao na osam (foto, video)

U Minhenu se spekulise da je najmanje 15 mrtvih, kao i da su se pucnjave dogodile na više mesta u gradu, a da je sve počelo u tržnom centru Olimpija.

Tri i po sata od pucnjave u tom tržnom centru nema preciznih podataka o žrtvama i ranjenima, ali ni nagoveštaja gde se nalazi begunac ili begunci, počinioci ovih napada.

Bosansko-hercegovački novinar Mirsad Kebić u direktnom uključenju za regionalnu N1 TV iz Minhena rekao da je stanje u gradu opsadno, svi bitni gradski čvorovi su pod policijskom opsadom. Stanje je maksimalno ozbiljno, rekao je on. Prema njegovim rečima, prerano je bilo šta reći o identitetu žrtava jer nije utvrđen ni njihov tačan broj.

Spekuliše se, kaže, o broju do 15 žrtava, a strahuje se da je taj broj i veći.

Stanje u zapadnom delu Mihnena, gde se on nalazi, je, kazao je, mirno, ulice su puste i na njima je samo policija I policijska vozila. Povremeno se samo čuju sirene policijskih automobila. On je rekao i da policiji ne ide na ruku to što je pala noć i što je počela kiša da pada.

Minhenska policija potvrdila je večeras da je u napadu na tržni centar Olimpija poginulo sedam osoba.

Nemačka televizija RTL prenosi da je policija revidirala broj mrtvih i da se sada govori o sedam osoba.

Bolnice u gradu su u stanju pune pripravnosti i očekuju dolazak povređenih.

RTL ističe da motivi napada za sada nisu jasni i da se ne može reći da li se radi o levičarskoj, desničarskoj ili islamističkoj pozadini.

Portparol policije: Broj žrtava porastao na osam

Portparol minhenske policije Markus da Gloria Martins saopštio je večeras da je broj žrtava napada u tržnom centru Olimpija u glavnom gradu Bavarske porastao na osam.

On je, u obraćanju novinarima, rekao da policija pokušava da rasvetli da li još jedan leš, pronađen kod reke Izar, ima veze sa ovim slučajem. Prema nemačkim medijima, kod reke Izar pronađeno je jedno lice pogođeno hicem u glavu.

Da Gloria Martins je kazao da se istražuje da li to lice ima veze sa napadom, i šta je uzrok smrti. Takođe je podvukao da se i dalje ne zna pozadina napada u tržnom centru. On je ukazao da policija dobija puno poziva o navodnim pucnjavama u drugim delovima grada, ali da dosadašnje provere to nisu potvrdile.

Među povređenima ima i dece

U minhenske bolnice posle napada u tržnom centru Olimpija dovezeni su povređeni među kojima ima i dece.

Dr Peter Bibertaler iz kliničkog centra desno od reke Izar rekao je televiziji RTL da je kod njih, kao i u drugim bolnicama, bilo dovezenih osoba sa teškim povredama, kao i da su neki od njih tim povredama podlegli.

On je rekao da su lekari, u njegovoj bolnici, pokušali da se bore za život par osoba sa teškim povredama od hitaca iz vatrenog oružja, ali da u tome nisu uspeli. Takođe je preneo da je iz drugih bolnica čuo da je dovezeno i dvoje dece sa teškim povredama.

Bibertaler je ukazao da su bolnice primenile mere za vanredno stanje, i da je, kada je reč o njegovoj ustanovi, za manje od sat vremena više stotina dodatnog osoblja reagovalo i došlo na posao.

Aerodrom u Minhenu otvoren

Saobraćaj na aerodromu u Minhenu za sada se neometano odvija, nekoliko sati nakon oružanog napada u tržnom centru Olimpija, ali to bi moglo svakog momenta da se promeni. „Tramvajima se može stići do aerodroma i nazad, mada sa zakašnjenjem zato što je glavna železnička stanica zatvorena“, rekao je portparol aerodroma. Situacija bi se, prema njegovim rečima, mogla promeniti svakog trenutka, prenosi „Cajt“.

Nakon pucnjave u najvećem tržnom centru Olimpija u Minhenu saobraćaj u gradu je potpuno obustavljen – ne saobraća metro, ni autobusi, saopštio je minhenski gradski prevoz.

Policija: Nema potvrde da se napadač ubio

Minhenska policija saopštila je večeras da nema potvrde da je jedan od napadača u tržnom centru Olimpija u Minhenu izvršio samoubistvo.

Portparol policije Markus Martins rekao je za AP da je policija svesna navoda da se jedan muškarac ubio prilikom pokušaja hapšenja, ali da nema potvrde toga još uvek.

On je ponovio da su oružani napadači još u bekstvu i da se za njima traga, a da se sumnja da ih je troje.

Prethodno su nemački mediji preneli glasine da se jedan od napadača koji su nasumice pucali na ljude u najvećem tržnom centru Olimpija u Minhenu, izvršio samoubistvo.

Helikopteri krenuli ka Minhenu, putevi zatvoreni 

Nemačka pogranična policija krenula je helikopterima ka Minhenu, a brojni autoputevi su zatvoreni, javlja bavarska radio televizija BR.

Policija apeluje na vozače da se sklone sa autoputeva koji vode u pravcu Minhena.

 

CNN:U Minhenu kao da je ratno stanje

Nakon pucnjave u najvećem tržnom centru Olimpija u severnom delu Minhena, u tom gradu sve liči na ratno stanje, preneli su sagovornici CNN-a iz Minhena.

Sve je počelo, kako se navodi, u restoranu Mek Donaldsa u tom tržnom centru koji je bio pun posetilaca s obzirom na to da predstoji vikend.

Ulice su prepune policije, policijskih vozila, a helikopteri nadleću grad. Sumnja se da je reč o terorističkom napadu, ali to još niko nije potvrdio.

Za počiniocima se traga ali se ne zna da je reč o jednom ili više osoba.

Parlamentarac iz Nemačke Čarls Hubers inače rođen u Minhenu kaže da je zabrinutost velika tim pre što uskoro u tom gradu počinje tradicionalni Oktoberfest.

On je u direktnom uključenju za CNN rekao da vreme za ovakav napad pažljivo odabrano jer je nivo bezbednosnih mera značajno niži nego što će biti na Oktoberfestu. Građani su pozvani da ne izlaze na javna mesta, već da ostanu kod svojih kuća. Veruje se i da je ovaj napad u minehnskom tržnom centru pažljivo planiran.

Pucnjava je započela nešto pre 18 sati, u Mekdonaldsovom restoranu, i nastavila se po obližnjim ulicama, pre nego što su napadači ušli u tržni centar Olimpik, izjavila je portparolka policije, prenosi AFP.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak muškarca kako izlazi iz Mekdonaldsovog restorana sa oružjem dugih cevi i počinje da puca.

Nejasni motivi napadača u Minhenu

Dok policija traga za napadačima koji su usmrtili više osoba u tržnom centru u Minhenu, nejasno je da li iza napada stoji islamistički ili desničarski motiv.

Naime, jedan svedok, koji je uspeo da pobegne iz tržnog centra, kaže da je lice, koje je pucalo na ljude koji su se našli u tom zdanju, upućivao uvrede strancima. To ukazuje na desničarski motiv, posebno što svedok tvrdi da je bio obučen kao neonacista.

https://twitter.com/TheRITUS/status/756555813980897281

„Najpre, dok sam radio u radnji, čuo sam glasne krike, a kada sam izašao video sam ljude koji trče i viču „bomba“. Izašao sam iz radnje i video jedno lice koje se približava tim ljudima koji beže“, prepričao je svedok televiziziji RTL stravične scene.

Napadač je, dok je repetirao pištolj, pre pucanja upućivao uvrede strancima.

Očevidac tvrdi da je napadač pucao iz neposredne blizine na uplašene građane. On je kazao da je uspeo da pobegne preko parkinga do druge strane ulice, a da je video više mrtvih i povređenih.

I pored izjave ovog svedoka niko ne isključuje, posebno nakon nedavnog napada jednog muslimanskog azilanta na putnike jednog voza, da ipak iza svega stoji islamsistički motiv.

https://twitter.com/sayegh_ralph/status/756573325938266112

Portparolka policije u Minhenu televiziji RTL, koja izveštaja sa lica mesta, prenela je da čuvari reda trenutno traže tri lica naoružana sa „dugim oružjem“.

Inače, policija u Minhenu izdala je upozorenje građanima da „ne zna gde se nalaze napadači i da za njima traga, a da savetuje rgađanima da ne napuštaju svoje domove, odnosno ne borave na javnim mestima“.

Evakuacija železničke stanice, bolnice u pripravnosti

Nemačke železnice saopštavaju da je u toku evakuacija glavne železničke stanice u Minhenu nakon pucnjave u tržnom centru Olimpija, prenosi Rojters.

Bavarsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdio je da su najmanje tri osobe poginule, a da ih je više povređeno u pucnjavi u šoping centru Olimpija u Minhenu, a policija još uvek traga za napadačima.

Saobraćaj u gradu je potpuno obustavljen – ne saobraća metro, tramvaji ni autobusi, saopštio je minhenski gradski prevoz.

Policija je apelovala na građane da ne prave fotografije ili video snimke policijske akcije, da ostanu u svojim domovima i izbegavaju javne površine.

Bolnica Švabing koja se nalazi u blizini šoping centra Olimpija gde se dogodila pucnjava, kao i druge klinike pripremaju se za prijem povređenih.

Zbog toga su, kako je rekao portparol bolnice, a preneo „Cajt“ na svom blogu, pozvani lekari i medicinske sestre sa slobodnog dana u bolnicu.

Nemačka policija saopstila je da je upoznata sa glasinama da je do pucnjave došlo na još jednom mestu u gradu.

Napad je, kako prenose nemački mediji, započeo u restoranu brze hrane u tržnom centru nešto pre 18 časova.

https://twitter.com/BigCountryRSH/status/756557757738651650

To je drugi napad u Nemačkoj ove nedelje.

U ponedeljak je jedan 17-godišnji migrant ranio je četiri osobe u napadu nožem i sekirom u vozu, u blizini bavarskog grada Vircburga, i još jednu dok je bežao od policije. Svi su preživeli, iako je jedna osobi život ugrožen. Napadača je ubila policija.

Za taj napad odgovornost je prezela Islamska država, ali su nemačke vlasti saopštile da je napadač najverovatnije delovao sam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.