U trendu

Putin: Borba protiv terorizma u Siriji se nastavlja

Rusija povlači većinu svojih vojnih snaga iz Sirije ali one se mogu vratiti u roku od nekolikpo sati ukoliko bude potrebno, izjavio je danas u Moskvi ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruske baze u Siriji su dobro zaštićene, dodao je on a prenosi RT.

Putin je istakao da je povlačenje dogovoreno sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom ali da se borba protiv teororizma nastavlja.

Sumirajući rezultate petomesečne vojne kampanje protiv terorizma u Siriji ruski predsednik je podsetio da je Moskva od početka govorila da će ova operacija imati ograničen rok.

Stvorili smo uslove za mirovni proces. Uspostavili smo konstruktivnu i pozitivnu saradnju sa SAD i drugim zemljama kao i sa uglednim opozicionim snagama u Siriji koje zaista treba da okončaju rat i nađu političko rešenje. A vi ruski vojnici ste popločali put za to,“ rekao je on u Kremlju obraćajući se ruskim vojnicima koji su učetvovali u kampanji.

Prema njegovim rečima, Rusiji je dovoljno doslovno nekoliko sati da ponovo ojača svoje prisustvo u regionu do mere koju bude nalagala situacija, prenosi AFP.

Moskva će, kazao je Putin, nastaviti da nadgleda sporazum o prekidu neprijateljstava i Rusija će ostaviti u Siriji protivvazdušni raketni sistem odbrane S-400.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.