U trendu

Putin na Krimu u trenutku povećanih napetosti

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je danas na Krim u trenutku povećanih napetosti između Moskve i Kijeva, javile su ruske novinske agencije.

Putin će predsedavati sastankom saveta za bezbednost na Krimu i učestvovati na Forumu mladih, prenosi AFP.

Ovo je Putinova peta poseta Krimu od pripajanja tog poluostrva Rusiji 2014. godine, i nekoliko dana pošto je Moskva optužila Kijev za pokušaj terorističkog napada na Krimu.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je u četvrtak da ne isključuje mogućnost uvođenja ratnog stanja i objavljivanje mobilizacije u zemlji u slučaju eskalacije situacije u Donbasu i na granici sa Krimom.

Predsednik Ukrajine smatra da je verovatnoća eskalacije sukoba u Donbasu „i dalje veoma značajna“.

„Verovatnost eskalacije sukoba i dalje je značajna“, rekao je Porošenko i dodao da su oružane snage Ukrajine „spremne da pruže otpor“.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je prošle nedelje da je sprečila teroristički napad na Krimu, koje je pripremala Glavna uprava obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane, protiv važnih elemenata infrastrukture poluostrva.

Tokom operacije poginuo je pripadnik FSB-a i vojnik ruskog Ministarstva odbrane, a predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući pogibiju ruskih vojnika, rekao da oni „neće preći preko toga“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.