U trendu

Putin: Nadam se da će protiv IS moći bez nuklearnog oružja

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je danas to što je njegova zemlja prvi put izvela napade na položaje Islamske države u Siriji raketama ispaljenim sa podmornice „Rostov na Donu“ u Mediteranu, ali je takođe izrazio nadu da u tom napadu neće morati da koriste nuklearne bojeve glave.

Putin je to izjavio na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji ga je izvestio o najnovijim rezultatima operacije protiv džihadista Islamske države u Siriji, preneo je sajt „Raša tudej“.

„Moramo da analiziramo sve što se događa na terenu i kako funkcioniše oružje. Krstareće rakete “kalibar“ i KH-101 su se pokazale kako moderne i veoma efikasne, a sada znamo i zasigurno da je to visoko precizno oružje koje može biti opremljeno i konvencionalnim i specijalnim bojevim glavama, kao što su nuklearne“, istakao je Putin.

„To dosad, naravno, nije bilo potrebno u borbi protiv terorista, a nadam se da nikad ni neće biti potrebno“, naveo je predsednik Rusije.

Šojgu je juče obavestio Putina da je Rusija prvi put izvela napade na položaje IS u Siriji raketama ispaljenim sa podmornice „Rostov na Donu“ u Mediteranu.

Tom prilikom krstareće rakete „kalibar“ pogodile su dva velika punkta terorista ID u oblasti Rake, rekao je on, prenosi Sputnjik.

Šojgu je preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da su i avijacija i podvodna flota izvele uspešna lansiranja, te da su svi ciljevi pogodeni.

„S punom uverenošću možemo da kažemo da je nanet prilično ozbiljan udar na skladišta municije i fabriku za pravljenje mina i, naravno, po naftnoj infastrukturi“, rekao je Šojgu.

On je dodao da je u protekla tri dana u Siriji ruska vojska izvela više od 300 letova i da je pogođeno 600 ciljeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.