U trendu

Putin naredio produženje embarga protiv Zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin je u sredu naložio da se do juna iduće, 2016. godine produži embargo Moskve na uvoz većine namirnica iz zapadnih zemalja, kao odgovor na ekonomske sankcije protiv Rusije.

„Produžavamo naše mere odmazde za godinu dana, počev od danas“, rekao je Putin, navodi se u saopštenju Kremlja, izdatom pošto je tu odluku odobrila Vlada.

Evropska unija je u utorak produžila do kraja januara 2016. godine teške ekonomske sankcije protiv Rusije zbog njene navodne uloge u sukobu u Ukrajini.

Te sankcije koje utiču na čitave sektore ruske ekonomije, uključujući bankarstvo odbranu i naftu, sprečile su je da se finansira na evropskom tržištu, a trebalo je da isteknu krajem jula.

Evropljani su ih uveli pre skoru godinu dana, zbog ruske aneksije Krima, a Moskva je optužena i da podržava separatističke borce u istočnoj Ukrajini snabdevajući ih oružjem i raspoređujući svoje regularne trupe.

Kao odgovor, Moskva je avgusta 2014. uvela zabranu uvoza većine prehrambenih proizvoda iz zemalja koje primenjuju sankcije protiv nje, što posebno utiče na poljoprivrednike EU.

„Mi smo mnogo puta rekli: kod sankcija postoji princip reciprociteta, i to je naš pristup“, upozorio je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.