U trendu

Putin: pogoršanje odnosa sa SAD počelo Jugoslavijom

Pogoršanje odnosa na relaciji Moskva-Vašington nije prouzrokovano konfliktom u Siriji, već je sve počelo još raspadom Jugoslavije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Upitan da li su se odnosi između Rusije i SAD pogoršali zbog Sirije, Putin je na konferenciji za novinare završnog dana samita BRIKS-a u Indiji, odgovorio: „Grešite, setite se šta se dogodilo u Jugoslaviji – odatle je sve počelo“.

„Ja tada nisam ni bio predsednik. Međutim, jesam li ja okrenuo avion nad Atlantikom? To je bio Jevgenij Primakov“, rekao je ruski lider, a prenosi Sputnjik.

„Uzgred, Boris Jeljcin je bio poseban. Kada je zauzeo prilično čvrst stav o pitanju Jugoslavije, odmah su svi počeli da se prisećaju kako je voleo da popije. Tako je zapoceta diskreditacija. Eto, odatle je sve počelo“, istakao je Putin.

Rusija ne traži sukob sa SAD niti im utiče na izbore

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija ne traži sukob sa SAD i ne pokušava da utiče na predstojeće američke predsedničke izbore.

Putin je završnog dana dvodnevnog samita lidera država BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u indijskoj saveznoj državi Goa kazao da će raditi sa bilo kojim liderom SAD koji je voljan da radi zajedno sa Rusijom, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je predsednik Rusije rekao da se nada da će SAD i njihovi saveznici uraditi sve što mogu kako bi se izbegle civilne žrtve u bomabrdovanju iračkog grada Mosula, koji kontroliše Islamska država.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov ranije danas je izjavio da američka agresivnost raste zjedno sa pretnjama da će nenajavljeno izvesti sajber napad na Moskvu i celu Rusiju, što je po njemu bez presedana i dodao da će Rusija preduzeti mere predostrožnošti.

Peskov je za Ria novosti rekao i da je „američka nepredvidivost postala opasna po ceo svet“, prenosi RT.

„Naravno, obzirom na njihovu agresivnost i nepredvidivost, moramo da preduzmemo određene mere kako bi zaštitili svoje interese“ rekao je Peskov.

Državni sekretar SAD Džo Bajden izjavio je u petak da je Vašington spreman da odgovori na navodni sajbetr napad Rusije i, kako je rekao, „njihovo mešanje u predizborne kampoanje za američke predsedničke izbore“.

RT se poziva na gostovanje Bajdena u emiciji na NBC-u u kojoj je, na pitanje novinara „zašto SAD još nije poslala poruku Putinu“ odgovorio da „šalje poruku“ kao i da „ima snage za to“.

Bajden je u nastavku emisije izjavio i da će ruski predsednik Vladimir Putin „prepoznati poruku“.

„Poruka Putinu će biti poslata kada nama to bude odgovaralo i pod okolnostima u kojima će imati najveći uticaj“, rekao je američki potpredsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)