U trendu

Putin predložio novu humanitarnu pauzu u Alepu

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas novu humanitarnu pauzu u vazdušnim udarima na sirijski grad Alep i pozvao pobunjenike da je iskoriste kako bi napustili opkoljene istočne delove grada, što su oni, medjutim, odmah odbacili.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Putin je u petak naložio ruskim snagama da otvore humanitarne koridore ka istočnom Alepu, zajedno sa još dva puta kojima bi pobunjenici trebalo da napuste grad kako bi se izbeglo „besmisleno gubljenje ljudskih života“.

Jedan od izlaza iz grada vodi ka granici sa Turskom, a drugi u pravcu grada Idliba, navodi se u saopštenju.

Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov rekao je ranije danas da je „pozvao lidere svih oružanih grupa da prekinu neprijateljstva i napuste Alep sa kompletnim naoružanjem“.

On je naveo da je po Putinovom nalogu doneta odluka da se u Alepu uspostavi humanitarna pauza 4. novembra od 9.00 do 19.00 lokalnom vremenu.

Pobunjenici u Alepu odbacili su predloge Rusije i ocenili ih kao „neozbiljne“, navodeći da ih se inicijative iz Moskve „ne tiču“ i da izjave ruskih zvaničnika nisu odraz stvarnog stanja na terenu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas na početku posete Grčkoj da su „druge zemlje“ uključene u mirovne pregovore o Siriji „sabotirale“ taj proces podrškom ekstremistima koji nastoje da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar