U trendu

Putin razgovarao s liderima Irana i Saudijske Arabije

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa nekoliko osoba koje imaju ključnu ulogu u sirijskom konfliktu o najavljenom prekidu vatre, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi, Putin razgovarao jutros sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom, a zatim i sa liderima Irana i Saudijske Arabije.

Putin i predsednik Irana Hasan Rohani razgovarali su o prekidu vatre u Siriji, ističući „značaj dalje saradnje izmedju Rusije i Irana na sirijskom mirovnom sporazumu, uključujući nastavak odlučne borbe protiv Islamske države, Džabhat el Nusre i drugih terorističkih organizacija koje se nalaze na listi sankcija Saveta bezbednosti UN“.

U saopštenju je navedeno da je saudijski kralj Salman u razgovoru sa Putinom „pozdravio dogovor koji je postignut, izrazivši spremnost na saradnju sa Rusijom u njegovom sprovodjenju“.

SAD i Rusija saopštile su u ponedeljak da prekid vatre u Siriji koji stupa na snagu u subotu.

Iran i Rusija podržavaju snage sirijskog predsednika Bašara el Asada na veliko nezadovoljstvo zapadnih zemalja, kao i Turske i nekoliko arapskih država, medju kojima je Saudijska Arabija kao regionalni rival Irana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar