U trendu

Putin: Rusija napravila dve vakcine protiv ebole

Rusija je proizvela dve vakcine protiv smrtonosnog virusa ebole, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin uoči najave Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o kraju epidemije ebole u zapadnoj Africi, gde je umrlo više 11.000 osoba.

„Imamo dobru vest. Patentirali smo lek protiv hemoragične groznice (ebole) koji je vrlo efikasan i čak efikasniji od lekova koji su do sada korišćeni u svetu“, rekao je Putin, a prenosi agencija Ria Novosti.

Ruska ministarka zdravlja Veronika Skorcova izjavila je da je jedna vakcina protiv ebole specijalno proizvedena za ljude zaražene virusom HIV-a i dodala je druga vakcina „jedinstvena u svetu“ jer za 100 odsto može da neutrališe virus ebole.

Rusija je u oktobru 2014. godine saopštila da je napravila tri vakcine protiv ebole koje tada još nisu bile klinički ispitane.

Epidemija smrtonosnog virusa, koja je izbila u Gvineji u decembru 2013. godine i proširila se na desetak zemalja u zapadnoj Africi, odnela više od 11.300 života. SZO bi sutra trebalo da zvanično saopšti kraj epidemije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.