U trendu

Putin: Rusija prelazi na nacionalne kartice do kraja godine

Rusija bi trebalo da pređe na nacionalne platne kartice do kraja 2015. godine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, i ocenio da zemlja mora da promeni situaciju u kojoj više od 90 odsto Rusa koristi strane platne kartice kao što su Viza ili MasterCard.

„Moramo da lansiramo vlastitu „plastiku“ (nacionalne platne kartice) ove godine“, rekao je Putin, prenosi Raša tudej.

Prema njegovim rečima, nacionalne platne kartice treba razviti tako da mogu da se koriste i u inostranstvu a ne samo na teritoriji Ruske Federacije.

Najmanje 97 odsto klijenata u Rusiji koristi MasterCard i Viza karticu, naveo je Putin, dodajući:“Da li je to normalno? Ne!“.

Kako je rekao, Moskva „dozvoljava partnerima da tako rade, jer smatra da je ekonomija iznad politike“.

„Ispostavilo se da to nije slučaj“, rekao je on, ocenivši da se ekonomija „koristi kao instrument političke borbe“ i da zato Rusija mora da donose odluke, što ne znači da će „podići zid“ oko granica zemlje.

„Koristćemo sve instrumente saradnje sa svim zemljama – sa SAD, EU i azijskim državama“, kazao je Puton, dodajući da će Moskva razvijati odnose „pre svega, sa onima koji žele da saraduju sa nama“.

„Zemlje BRIKS-a žele to (saradnju), to su moćne zemlje sa izgledima za strateški  razvoj, to su budući lideri sveta i globalne ekonomije“, zaključio je predsednik Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.