U trendu

Putin: SAD kritikuju Rusiju zbog Sirije, a odbijaju dijalog

Odluka zvaničnog Vašingtona da omete ruske napore za diplomatsko angažovanje po pitanju Sirije nije konstruktivna i ukazuje na nedostatak volje za razgovor, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je na taj način prokomentarisao to što je administracija predsednika SAD Baraka Obame odbacila predlog da primi rusku delegaciju na čelu sa premijerom Dmitrijem Medvedevim radi razgovora o razmimoilaženjima koje SAD i Rusija imaju po pitanju sirijske krize, preneo je sajt „Raša tudej“.

„Verujem da takva pozicija nije konstruktivna. Slabost te pozicije je u tome što se ona bazira na odsustvu plana. Izgleda kao da oni nemaju o čemu da razgovaraju“, rekao je Putin tokom sastanka sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim u Astani.

Putin je u utorak izjavio da je Rusija predlagala da u Moskvi bude održan sastanak u Siriji na visokom vojnom i političkom nivou, kao i da u Vašington uputi delegaciju na čijem čelu bi mogao da bude Medvedev. Putin je tada rekao da iz SAD još nema odgovora.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da su SAD odbile da pošalju visoku vojnu delegaciju u Moskvu kako bi se razgovaralo o ozbiljnijoj koordinaciji borbi u Siriji, što je predložila Moskva. Lavrov je rekao da je predlog izneo ruski predsednik Vladimir Putin tokom posete Njujorku krajem septembra.

Zvanični Vašington je saopštio da neće da pregovara ukoliko Rusija ne prestane da podržava vladu sirijskog predsednika Bašara Asada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar