U trendu

Putin i Tramp telefonom kratko o Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin i novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp razgovarali su telefonom između ostalog i o Ukrajini, ali još nije jasna pozicija SAD po tom pitanju, izjavio je danas Putinov saradnik Jurij Ušakov.

„Ukrajina je pomenuta na trenutak“, rekao je on, prenosi TAS S.

On je kazao i da je pozicija SAD još nepoznata, jer još nema administracije u Americi.

„Još nema nove administracije. Postoji samo novoizabrani predsednik i grupa ljudi koji raspravljaju ko će zauzeti koju poziciju“, dodao je Ušakov.

Prema njegovim rečima, tokom telefonskog razgovora, do kojeg je došlo 14. novembra, Putin je podvukao spremnost da popravi odnos sa Vašingtonom, dok je Tramp ukazao na nameru da poboljša kontakt sa Rusijom i njenim predsednikom.

„U razgovoru koji je trajao oko pola sata, mi smo kazali da smo spremni na saradnju sa budućom američkom administracijom zasnovanu na principima jednokosti, poštovanja interesa obe zemlje i nemešanja u unutrašnje stvari“, naveo je Ušakov.

Kako je dodao, Tramp je takođe zainteresovan za intenzivnu saradnju sa ruskim predsednikom.

„Tramp je izrazio spremnost da razvija zemlje sa Rusijom kao zemljom, njenim liderstvom, kao i ličnu vezu sa Putinom“, rekao je on.

Ušakov je naveo i da su Putin i Tramp raspravljali o sadašnjoj saradnji dve zemlje „koja sada nije na zadovoljavajućem nivou, pogotovo po pitanju Sirije“.

Ušakov je kazao i da će Rusija do 20. januara 2017. godine, kada će Tramp biti inaugurisan, sarađivati sa odlazećom administracijom, ali da kontakti sa novom administracijom nisu isključeni.

„Zasad, kako smo razumeli, novi tim se tek formira, pa nije jasno sa kim možemo da komuniciramo“, rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.