U trendu

Putin: Turska oborila ruski avion da zaštiti trgovinu naftom džihadista

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas u Parizu da je Turska oborila ruski avion na sirijskoj granici kako bi zaštitila trgovinu naftom kojom se bave džihadisti iz Islamske države.

„Imamo razloge da verujemo da je odluka o obaranju aviona bila uslovljena željom da se zaštiti trgovina naftom i putevi koji se koristi za to u Turskoj“, rekao je Putin u Parizu gde učestvuje na medjunarodnoj konferenciji UN o klimi.

Putin je ranije danas razgovarao pola sata iza zatvorenih vrata s američkim kolegom Barakom Obamom. Agencija AP je prenela da je Obama pozvao Putina da smanji tenzije s Turskom posle incidenta sa obaranjem aviona.

Turske snage bezbednosti oborile su 24. novembra ruski bombarder koji je, prema tvrdnjama Ankare, bio u turskom vazdušnom prostoru, dok Moskva navodi da je avion leteo iznad Sirije.

Oba pilota su uspela da se katapultiraju na vreme, ali su jednog ubili sirijski pobunjenici dok se spuštao padobranom, dok je drugi živ i vraćen je u bazu nakon što ga je spasila sirijska vojska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.