U trendu

Putinov novi koncept ruske spoljne politike

U danu kada se po trinaesti put tradicionalno obraćao Federalnoj skupštini, ruskoj političkoj i društvenoj eliti, ruski predsednik Vladimir Putin je utvrdio i novi koncept spoljne politike.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavljen na sajtu predsedničke administracije, prioritet ruske spoljne politike biće jačanje međunarodnog prava. Kada je reč o Siriji, Rusija se zalaže za pronalaženje rešenja kako bi se sačuvalo jedinstvo, nezavisnost i teritorijalna celovitost zemlje.

Istovremeno, glavni cilj u borbi protiv terorizma trebalo bi da bude formiranje široke međunarodne koalicije, preneo je Sputnjik.

Navodi se da je borba za dominaciju u svetu trend savremenog svetskog razvoja, dok politika SAD i njenih saveznika, u vidu političkih i ekonomskih pritisaka podriva regionalnu i globalnu stabilnost. Takođe, od SAD Rusija očekuje da će se na svetskoj areni pridržavati normi međunarodnog prava.

Kada je reč o globalnom protivraketnom štitu SAD, u konceptu se navodi da on predstavlja pretnju i da Rusija ima pravo da preduzima adekvatne mere.

Pored toga, Rusija se negativno odnosi ka širenju NATO-a i približavanju infrastrukture ka njenim granicama, iako je spremna za izgradnju odnosa sa alijansom, ali u ravnopravnim uslovima.

„EU ostaje važan ekonomski i spoljnopolitički partner Rusije, a Moskva je zainteresovana za stabilno i predvidljivo partnerstvo”, navedeno je u tekstu.

(Biljana Mitrinović, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.