U trendu

Putinovi prijatelji umešani u lanac pranja novca?

Mreža tajnih of-šor ugovora i visokih pozajmnica u vrednosti od dve milijarde dolara vodi do Vladimira Putina, navode Gardijan i BBC, pozivajući se na procurele podatke, koji pokazuju da je taj novac učinio „neverovatno bogatim“ najbliži krug ljudi oko ruskog predsednika.

Iako se ime ruskog predsednika ne pojavljuje ni u jednom od dokumenata, podaci otkrivaju da postoji obrazac: njegovi prijatelju su zaradili milione od poslova koji izgleda nisu mogli da prođu bez Putinovog pokroviteljstva.

Dokumenti ukazuju na to da je Putinova porodica imala koristi od tog novca, navodi Gardijan.

Procurele informacije deo su još milion procurelih dokumenata iz baze podataka četvrte najveće svetske ofšor advokatske firme „Mosak Fonseka“.

Taj lanac počinje u Panami, ide preko Rusije, Švajcarske i Kipra, a uključuje i privatno skijališe, gde se udala Putinova mlađa kcerka 2013. godine.

Dokumenta iz Paname posebnu pažnju posvećuju, kako tvrdi Gardijan, najboljem prijatelju ruskog predsednika Sergeju Rolduginu, koji je Putina upoznao sa njegovom bivšom ženom Ljudmilom, a bio je kum i njegovoj starijoj ćerki Mariji.

BBC navodi da podaci otkrivaju lanac za pranje novca kojim je rukovodila Banka Rusija, koja je pod sankcijama SAD i EU posle ruske aneksije Krima.

BBC kaže da ti podaci sadrže i tajne of-šor kompanije koje su povezane sa porodicama i saradnicima bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, bivše libijskog lidera Moamera Gadafi i sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Predstavnici Ministarstva finansija SAD tvrdili su krajem januara za Bi-Bi-Si da je ruski predsednik Vladimir Putin korumpiran i da američke vlasti znaju za to „mnogo godina“.

„Videli smo kako omogućava bogaćenje svojih prijatelja, bliskih saradnika i kako marginalizuje one koje ne vidi kao prijatelje, koristi državna sredstva. Bilo da je reč o ruskom energetskom bogatstvu, ili o drugim državnim ugovorima, upravlja onima kojima veruje da će mu služiti, a isključuje one za koje to ne misli. Za mene, to je slika korupcije“, rekao je tada za emisiju „Panorama“ Adam Zubin, koji nadgleda sprovođenje sankcija američkog Ministarstva finansija prema Rusiji.

Putinov portparol je to demantovao, rekavši da „nije potreban odgovor ni na jedno od ovih pitanja, jer su ona čista fikcija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar