U trendu

Putinu ne daju u penziju

NA trenutno najinteresantnije pitanje upućeno Vladimiru Putinu da li će se kandidovati na narednim predsedničkim izborima, odgovora još nema, ali se on već izjasnio o svojim željama kad napusti Kremlj. Do sada Putin nije precizirao da li će se 2018. godine kandidovati na predsedničkim izborima, ali većina Rusa se izjašnjava da oni baš to žele.

U intervjuu koji je dao agenciji Blumberg, Putin je rekao da eventualna kandidatura zavisi od ostvarenja planova o povećanju nivoa standarda, razvoju ekonomije i socijalne sfere, kao i podizanja odbrambene moći Rusije. Istovremeno, opisao je i kakav bi trebalo da bude njegov naslednik – dovoljno mlad, ali i zreo.

U novembru, u anketi „Levada centra“, čak 63 odsto Rusa je odgovorilo da i posle 2018. želi da vidi u fotelji u Kremlju upravo Vladimira Putina. To je, posle 2012, najveći procenat građana Rusije koji žele da Putin opet bude na čelu zemlje.

Ukoliko se Putin bude kandidovao 2018. za predsednika, a u to malo ko sumnja, on će biti veliki favorit. Opozicija nema novo ime, već će Putinu najverovatnije biti konkurenti stari „sparing partneri“ – komunista Genadij Zjuganov i politički šoumen Vladimir Žirinovski, koje će, kao i do sada, lako i ubedljivo da pobedi.

Vanparlamentarna opozicija, koju finansira bivši suvlasnik naftne kompanije „Jukos“ Mihail Hodorkovski, zasada nije odlučila koga će podržati kao predsedničkog kandidata. Ali on svakako ima najmanje šanse, jer velika većina Rusa ima „alergiju“ prema onima koje finansiraju iz inostranstva.

Velika prednost Putina je u tome što komunicira sa širokim slojevima stanovništva. Obilazi gradove i razgovara ne samo s rukovodstvima, već i s radnicima. Nedavno je bio u Jaroslavlju, gde je sa radnicima razgovarao 40 minuta, a u ponedeljak je u Čeljabinsku, u modernoj fabrici, pričao sa zaposlenima koji su mu postavljali pitanja više od sata.

Jedan od zaposlenih u fabrici „Eterno“ rekao je predsedniku da ga njegova ćerka često pita ko je Putin. Na to je predsednik Rusije odgovorio: „Kažite, to je čovek koji radi da bi ona bila srećna.“

Voleo bi da putuje

Tokom boravka u fabrici „Eterno“ u Čeljabinsku, Putin je u razgovoru sa zaposlenima kazao da želi da uspešno završi karijeru predsednika i da zatim proputuje svetom.

– Volim da putujem, ali sada malo šta vidim. Eto, bio sam nedavno u Peruu, ali osim aerodroma i zgrade u kojoj se održavao samit Atlantsko-tihookeanske ekonomske saradnje, malo šta sam video. Voleo bih da vidim istorijske i kulturne spomenike, da se divim prirodi – rekao je Putin, a prenose Novosti.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar