U trendu

Radikalni islamisti pokušavaju da regrutuju izbeglice

Predsednik nemačke Federalne kancelarije za zaštitu ustava (BfV) Hans Georg Masen upozorio je da radikalni islamisti – salafisti pokušavaju da regrutuju muslimane sunite među izbeglicama u Nemačkoj, nudeći im pomoć.

„Mi pratimo ponašanje salafista kao filantropa i humanitaraca koji namerno žele kontakt sa izbeglicama i zatim ih pozivaju u određene džamije da bi ih regrutovali za svoju stvar“, rekao je Masen za list „Rajniše post“.

On je umanjio strahovanja da bi Islamska država (IS) mogla da pokuša da pošalje svoje terorističke odrede prerušene kao izbeglice u Nemačku, rekavši da su BfV i Federativna obaveštajna sluzba (BND) pratile mnoštvo tragova i da nisu pronašle bilo kakve znakove da je tako nešto u pitanju, prenela je agencija Rojters.

Putevi kojima se izbeglice kreću isuviše su opasni za teroriste, jer bi tako rizikovali smrt ili mogućnost da budu otkriveni, naveo je Masen.

Rojters navodi da su stručnjaci za bezbednost naveli da je rizik da bi terorističke grupe poput IS mogle da tako prokrijumčare ekstremiste u Evropu pod okriljem velikog talasa izbeglica, mnogo manji nego što neki političari ukazuju.

Nemačka vlada ove godine očekuje oko 800.000 izbeglica, pre svega muslimana iz Sirije, Iraka i Avganistana

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.