U trendu

Rahoj počinje konsultacije o vladi

Lider konzervativne Narodne partije i vršilac dužnosti španskog premijera Marjano Rahoj počinje danas pregovore sa liderima drugih stranaka u pokušaju da prikupi podršku za formiranje nove vlade.

Rahoj bi danas trebalo da se sastane sa liderima Kanarske koalicije koja je osvojla jedno mesto u parlamentu ali bi taj glas mogao biti ključan za formiranje vlade.

Konzervativna Narodna partija pobedila je na ponovljenim parlamentarnim izborima 26. juna, ali ni ovog puta nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu.

Narodna partija je dobila 137 od 350 poslaničkih mesta, 15 više nego posle decembarskih izbora, dok su sve druge stranke osvojile manje glasova ili su dobile manje poslanika.

Rahoj pokušava da napravi koaliciju sa Socijalističkom partijom koja je na izborima osvojila 85 mandata kao i sa strankom desnog centra Siudadanos (Gradjani) koja je na izborima bila četvrta sa 32 mandata, ali ni jedni ni drugi za sada nisu spremni da ga podrže.

Rahoj je vršilac dužnosti predsednika vlade od decembarskih izbora na kojima je njegova stranka takodje osvojila njaviše glasova ali nedovoljno da sastavi vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar