U trendu

Rano za evropsku armiju, ne možemo da izdržavamo ni NATO

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski ocenio je danas u Briselu da je, i poret pretnji od Islamske države ili Rusije, još rano za zajedničku evropsku vojsku pošto Evropa već ima svoju vojsku – NATO, koju ionako teško izdržava.

„Dok ne dodjemo do evropske armije mora još mnogo da se uradi, recimo zaštita granica ili obaveštajna saradnja. Evropska armija može u budućnosti da bude neki konačni efekat. Ali u ovom trenutku mi imamo evropsku armiju koja se zove NATO jer je 20 država članica istovremeno u njemu“, kazao je poljskim novinarima Vaščikovski, javlja poljska televizija TVN24.

Poljski ministar je upitao kako može da se pravi još jedna odbrambena struktura kada mnoge evropske države ne daju na odbranu ni dva odsto svog BDP-a, što „znači nisu u stanju da izdržavaju NATO“.

Vaščikovski je na konferenciji o saradnji EU i NATO u zastupništvu Poljske u EU, kojoj je prisustvovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, rekao da još nije vreme za izgradnju zajedničke evropske armije, ali da bi trebalo formirati centar koji bi planirao zajedničke operacije.

„Priroda pretnji od Islamske države i Rusije je drugačija, ali imaju isti cilj: da se oslabe osnove zapadne civilizacije i institucije zasnovane na demokratiji i ljudskim pravima. Islamska država je teroristička organizacija koja može da nanese veliko zlo, ali ne može da dovede do uništenja evropskih država. Pretnje od Rusije su egzistencijalne. Mogu da izazovu pad neke od evropskih država“, kazao je Vaščikovski.

Federika Mogerini upozorila je na konferenciji da EU koja već jeste super-sila mora da preuzme veću odgovornost za svoju odbranu.

„Ključan za bezbednost EU ipak ostaje NATO. Nemojmo stvarati novi odbrambeni savez“, rekla je Federika Mogerini, javlja poljska privatna televizija TVN24.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar