U trendu

Raste broj poginulih u bazi u Indiji

Broj vojnika poginulih u napadu na indijsku vazduhoplovnu bazu Patankot porastao je na sedam pošto je četiri vojnika podleglo povredama zadobijenih tokom višesatne razmene vatre s ekstremistima u toj bazi blizu granice sa Pakistanom, saopšteno je danas.

Takodje, jedan vojnik je poginuo jutros u eksploziji u bazi, saopštili su zvaničnici.

U sukobima su ubijena i četiri napadača. 

Portparol vazduhoplovnih snaga Rošel D’Silva je rekla da su operacije za obezbedjenje vazdušne baze Patankot danas nastavljene.

Mediji javljaju da je pripadnik specijalnih jedinica danas poginuo dok je demotirao eksploziv.

Patankot se nalazi u indijskoj državi Pandžab, na autoputu koji povezuje državu Džamu i Kašmir gde je većinsko muslimansko stanovništvo, s ostatkom zemlje.

Policija istražuje da li su napadači došli iz tog dela zemlje ili iz susednog Pakistana.

Napad je počeo nešto pre zore u subotu kada je grupa ekstremista ušla u deo baze gde se nalaze spavaonice, navelo je indijsko Ministarstvo odbrane. Razmena vatre trajala je oko 14 sati.

Napad se dogodio samo nedelju dana posle iznenadne posete indijskog premijera Narendre Modija Pakistanu. To je prva poseta nekog indijskog premijera Pakistanu u 12 godina i označila je značajno otopljavanje odnosa dve zemlje.

Himalajska oblast Kašmir gde se pobunjenici od 1989. bore za nezavisnost ili za spajanje s Pakistanom, podeljena je izmedju Indije i Pakistana, ali obe zemlje polažu pravo na celu teritoriju. 

Indija optužuje Pakistan da naoružava i obučava pobunjenike u Kašmiru, što Islamabad odbacuje. Mnogi u Indiji smatraju da je ovaj napad pokušaj da se zaustavi nedavno ostvaren napredak u poboljšanju odnosa izmedju Indije i Pakistana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.