U trendu

Razgovori produktivni a incident na aerodromu nebitan

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da su njegovi razgovori sa kineskim predsednikom Si Đipingom bili „izuzetno produktivni“ i da ne treba preuveličavati značaj sitnih nesuglasica između SAD i kineskih zvaničnika na aerodromu po dolasku delegacije.

„Ne bi pridavao značaj sitnim tenzijama na aerodromu“, rekao je Obama na konferenciji za novinare u okviru samita G20, prenosi Rojters.

Pri sletanju američkog aviona, Obama se rukovao sa grupom kineskih zvaničnika, kada je jedan povikao na američke novinare da se povuku, prenela je agencija Rojters.

Kineski zvaničnik je pokušao da natera novinare, pa čak i neke zvaničnike Bele kuće, da se odmaknu od predsednika.

U incidentu se zatekla i savetnica američkog predsednika za bezbednost Suzan Rajs i njen zamenik Ben Rouds, koje je kineski zvaničnik takode pokušao da udalji.

Kad je zvaničnik Bele kuće rekao kineskom kolegi da je novinarima dopušteno da snimaju dolazak Obame, on je povikao: „Ovo je naša zemlja. Ovo je naš aerodrom“.

Ovo je poslednja poseta američkog predsednika Kini pre napuštanja funkcije.

Pre dvodnevnog sastanka, Obama je rekao Siju da bi Kina trebalo da se povinuje nedavnoj arbitražnoj odluci protiv njenih teritorijalnih zahteva u Južnom kineskom moru, da se drži bilateralnog dogovora o hakovanju i pitanjima sajber bezbednosti i poštuje ljudska prava uključujući verske slobode.

„Predsednik je ponovio da će SAD raditi sa svim zemljama regiona na poštovanju principa međunarodnog prava, nesmetane zakonite trgovine i slobode plovidbe i letenja“, stoji u saopštenju izdatom nakon sastanka Obame i Sija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar