U trendu

Referendum u Madjarskoj nije uspeo

Većina izašlih na referendumu u Madjarskoj glasalo je protiv evropskih kvota za prihvat izbeglica, ali izlaznost nije dostigla potrebnih 50 odsto da bi glasanje uspelo, rekli su izvori iz vladajuće konzervativne partije.

U 17.30 po lokalnom vremenu izlaznost je bila jedva 40 odsto, a birališta su zatvorena u 19 časova.

Referendum nije validan pošto nije dostigao potrebnu izlaznost od 50 odsto, dok su oni koji su bili protiv imigracije ubedljivo pobedili sa 95 odsto glasova, proizilazi iz preliminarnih podataka koje je saopštila partija premijera Viktora Orbana, Fides.  

Izlaznost je bila 45 odsto, rekao je potpredsednik Fidesa Gergeli Guljaš.

Zvaničnik nacionalne izborne komisije Andraš Pulai je priznao da verovatno izlaznost neće dostići granicu od 50 odsto potrebnu da referendum ima pravnu snagu.

Očekujući već nekoliko dana da bi izlaznost mogla da bude nedovoljna premijer Viktor Orban je stalno insistirao na tome da je prioritet koliki procenat će reći „ne“ za prihvat izbeglica.

Tu izgleda neće biti razočaran jer ankete pokazuju da su oni koji se protive evropskom planu raspodele kvota izbeglica pobedili sa velikom prednošću.

Oko 8,3 miliona glasača pozvano je da odgovori na pitanje „Da li želite da Evropska unija proglasi obavezan razmeštaj ne madjarskih gradjana u Madjarsku bez odobrenja madjarskog parlamenta“.

Opozicija i nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava pozvale su na bojkot ili na prazne listiće.

Većina onih koji su izašli na glasanje su izgleda izabrali da glasaju „ne“.

Pobeda „ne“ glasa, koju nijedna anketa ne dovodi u pitanje, politički će ojačati Viktora Orbana u Madjarskoj i ojačati njegov imidž vodje populističke antiimigracione grupe u Evropi.

Orban i dalje ima najveću popularnost, podstaknutu njegovim govorima o imigraciji koju on poredi s otrovom.

Tokom, 2015. godine 400.000 tražilaca azila u Evropi je prošlo preko Madjarske, većina njih pre nego što su podignute bodljikave žice na granici sa Srbijom i Hrvatskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.