U trendu

Regionalni i lokalni izbori u Britaniji, London bira gradonačelnika

Britanci danas glasaju na lokalnim i regionalnim izborima na kojima se očekuje loš rezultat vodeće opozicione Laburisičke stranke koju potresa skandal oko antisemitskih izjava njenih članova.

Glasači danas biraju regionalne parlamente u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj kao i upravu u 124 mesta u Engleskoj, uključujući i novog gradonačelnika Londona koji će zameniti konzervativca Borisa Džonsona.

U trci za gradonačelnika Londona suočavaju se Sadik Kan iz laburističke stranke i konzervativac Zak Goldsmit. Prema anketama i kladionicama Kan je favorit da pobedi i tako postane prvi muslimanski gradonačelnik Londona i pored kampanje u kojoj ga je Goldsmit optužio da deli platforme s ekstremistima.

Ankete daju Kanu, sinu pakistanskog vozača autobusa, prednost od deset procentnih poena u odnosu na svog rivala Goldsmita, sina milijardera.

Ako se potvrdi ta prednost na izborima Sadik Kan (45), poslanik iz Tutinga, popularnog kvarta u južnom Londonu gde je odrastao, naslediće harizmatičnog Borisa Džonsona i postati prvi musliman gradonačelnik nekog velikog zapadnog grada.

Zak Goldsmit (41), poslanik stambene četvrti Ričmond, optužio je svog rivala, bivšeg advokata za ljudska prava da je posećivao islamističke ekstremiste.

Nedeljnik Mejl on Sandej (Mail on Sunday) koji podržava konzervativce je otišao dalje i pre nekoliko dana napisao: „Da li ćemo zaista dati najfantastičniji grad na svetu jednoj laburističkoj stranci koja misli da su teroristi njeni prijatelji?“, uz sliku autobusa uništenog u terorističkom napadu na London u julu 2005.

Analitičari ocenjuju medjutim da bi u gradu gde 30 odsto stanovništva nije belo, i koji drži do svoje tolerancije, ta strategija mogla da ima suprotan efekat od željenog.

Kan je rekao da je ponosan na to što je musliman, ali i da je to samo jedan deo njegove ličnosti, da je on takodje stanovnik Londona, da je Britanac, da je pakistanskog porekla, da je otac, muž, navijač Liverpula.

Kan i Goldsmit su obojica glasali rano jutros. Oba kandidata su obećala da će odgovoriti na najveće probleme glavnog grada, gde je broj stanovnika porastao za 900.000 u poslednjih osam godina i dostigao 8,6 miliona – a to su skupi stanovi, preopterećen saobraćaj i zagadjenje.

Na regionalnim i lokalnim izborima očekuju se loši rezultati za Laburiste koje trese skandal zbog antisemitskih izjava nekih članova stranke. Više zvaničnika suspendovano je iz partije, uključujući poslanicu Naz Šah i bivšeg gradonačelnika Londona Kena Livingstona, kao i tri gradska odbornika.

Opozicione partije obično povećaju broj mesta na izborima u sredini mandata pošto glasači kažnjavaju stranku na vlasti. Medjutim pod vodjstvom levičara Džeremija Korbina laburisti su podeljeni i pogodjeni skandalom oko antisemitizma u svojim redovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.