U trendu

Renci i Orban nezadovoljni ishodom samita u Bratislavi

Na samitu lidera EU u Bratislavi postignuti su dogovori, ali je bilo i nezadovoljstva, pa je tako nešto što je počelo kao prijateljski susret, tokom kojeg su lideri pažljivo birali reči ukazujući na potrebu za kompromisom i jedinstvom, završilo se disonantnim tonovima kada je italijanski premijer Mateo Renci izrazio razočaranje ishodom samita, prenosi list Politiko.

„Nisam zadovoljan zaključcima“, rekao je Renci i dodao da nije od onih ljudi koji posle samita kažu ljudima da će sve biti u redu i da će cvetati ruže.

Renci je izrazio ono što su mnogi, i na samitu i van njega, videli kao donkihotovski pokušaj nemačke kancelarke Angele Merkel da postigne jedinstvo u suočavanju EU sa najkontroverznijim pitanjima – izbegličkom krizom i fiskalnim strukturama EU na čemu insistira Nemačka.

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je takođe da je samit EU u Bratislavi bio neuspešan kada je reč o migrantskoj politici i najavio da će se lideri Unije i zemalja Balkana sastati 24. septembra.

Orban je rekao da neformalni samit, prvi sastanak lidera EU bez Velike Britanije, nije doneo promenu imigracione politike EU za koju je rekao da je „autodestruktivna i naivna“, prenosi Rojters.

Premijer Mađarske je najavio plan o novom podsticaju za promene na sastanku sa državama Zapadnog Balkana 24. septembra u Beču.

Lideri 27 zemalja Evropske unije okupili su se juče u Bratislavi na neformalnom, ali značajnom samitu na kojem se najviše razgovaralo o budućnosti EU bez Ujedinjenog Kraljevstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar