U trendu

Renci: Plan B ako EU ne pomogne Italiji

Italijanski premijer Mateo Renci je upozorio da će sprovesti „plan B“ koji može da naškodi Evropi, ukoliko Italija ne dobije podršku EU za borbu protiv priliva imigranata.

„Kriza ne sme da se potcenjuje. To je ozbiljan problem, a odgovori Evrope do sada nisu bili zadovoljavajući“, rekao je Renci za italijanski dnevnik Korijere dela sera.

EU ne uspeva da postigne konsenzus o programu kojim se predvidja da se 24.000 imigranata koji se nalaze u Grčkoj i Italiji pošalju i u druge zemlje Evrope. Italijanski zvaničnici nadaju se da će tokom samita evropskih zemalja 25. juna u tom pravcu biti učinjen korak napred.

„Biće dobro ako Evropa pokaže solidarnost. Ako to ne učini, mi imamo spreman plan B. Ali, on će pre svega negativno uticati na Evropu“, rekao je Renci.

On je kazao da će o pitanju imigracije ovih dana razgovarati sa svojim britanskim i francuskim kolegama i sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Italijanski premijer je podsetio da je Italija od početka godine primila više od 57.000 tražioca azila, a prošle godine 54.000.

Evropska komisija je u maju zatražila od članica EU da preuzmu brigu za oko 40.000 tražilaca azila u Italiji i Grčkoj, ali definitivni dogovor o tome još nije postignut.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.