U trendu

Republikanci se nadaju boljem nastupu Trampa u drugoj debati

Posle debate kandidata za potpredsednike, pažnja u SAD je usmerena na drugu debatu predsedničkih kandidata, demokrate Hilari Klinton i republikanca Donalda Trampa, koja će biti održana u nedelju u Sent Luisu u državi Misuri.

Analitičari ocenjuju da je malo verovatno da će potpredsednička debata izmeniti stavove glasača, navodi Glas Amerike i konstatuje da Tramp ima posebno veliki ulog u nastupu na predstojećoj debati.

Neki eksperti i rane ankete daju neznatnu prednost republikancu Majku Pensu nad demokratom Timom Kejnom u jedinoj potpredsedničkoj debati.

Međutim, Kejn je efikasno držao Donalda Trampa u fokusu tokom 90 minutne debate.

„Ne možete imati nekoga na vrhu koji nipodaštava svaku grupu o kojoj priča i ne mogu da verujem da će guverner Pens braniti kampanju rukovođenu uvredama koju vodi Donald Tramp“, kazao je Kejn.

S druge strane, Pens je često jednostavno ignorisao napade na Trampa i skretao pažnju na Hilari Klinton.

„Situacija koju danas pratimo od sata do sata u Siriji je rezultat neuspele i slabe spoljne politike čijem formiranju i vođenju u ovoj administraciji je Hilari Klinton doprinela“, rekao je Pens.

Malo je verovatno da će potpredsednička debata izmeniti gledišta, kaže analitičar Američkog univerziteta Ostin Hart.

“Mislim da se demokratama dopada pomalo agresivan stav i žustrina prema Donaldu Trampu i isto tako mislim da se republikancima sviđa neka vrsta mirne postojanosti guvernera Pensa.”

S obzirom da je u fokusu druga predsednička debata u nedelju, Tramp već nagovešava agresivan pristup ismevajući nedavni zdravstveni problem Hilari Klinton sa upalom pluća:

“Ona će se boriti protiv svih ovih različitih stvari, a ne može da pređe ni četiri i po metra do njenih kola. Ma, molim vas“, kazao je Tramp.

Popularnost Hilari Klinton je porasala posle prve debate i ona će verovatno naglasiti jedinstvo u narednom suočavanju sa Trampom.

“Smatram da je Amerika već velika i da ćemo, ako sarađujemo postati čak i veći u godinama koje predstoje“, rekla je Klinton.

Naredna debata pruža Trampu priliku da promeni dinamiku trke, smatra Metju Daleksa Univerziteta Džordžtaun.

“Ako može da poboljša neke od svojih odgovora i pokaže veće znanje i ne bude pravio grimase razrogačenih očiju kao što je bio slučaj u prvoj debate, stvari bi mogle da budu drugačije”, naveo je on.

Međutim, Tramp takođe mora da bude disciplinovan u debati i da izbegava napade na kritičare na Tviteru, kaže konzervativni komentator Fred Barnz.

“Što više priča o tome to manje sebi pomaže. Jer to znači udaljavanje od poruke.”

Sledeća predsednička debata imaće format skupa na kome će kandidati odgovarati na pitanja moderatora i birača koji su pozvani da prisustvuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar