U trendu

Republikanci se slažu sa Trampom, Putin „jači lider“ od Obame

Nakon što je Donald Tramp protekle nedelje izjavio da je ruski predsednik Vladi­mir Putin „jači lider“ od američkog predsednika Baraka Obame, mnogi republikanci su brzo to osudili ili se distancirali od tih izjava, ali je u međuvremenu postalo jasno da se značajan broj republikanaca slaže sa Trampom, piše „Vašington post“.

„Svakako, u tom sistemu, on je bio lider, mnogo veći nego što je naš predsednik bio lider“, rekao je kandidat Republikanske partije za predsednika SAD o Putinu na forumu koji je TV mreža NBC organizovala u sredu uveče.

Sledećeg dana Tramp je dao intervju za TV kanal „RT Amerika“, za koji „Vašigton post“ podseća da je deo mreže koju finansira ruska vlada, u kojem je kritikovao spoljnu politiku SAD i američke medije. Kako navodi vašingtonski list, već juče je postalo jasno da se značajan broj republikanaca slaže s njim.

Guverner Indijane Majk Pens, Trampov kandidat za potpredsednika SAD koji je kao kongresmen bio oštri kritičar šefa Kremlja, kazao je da „da nema dileme“ da je Putin jači lider od Obame. Kongresmenka Marša Blekburn izjavila je da Tramp „možda igra veoma pametno“ tako što hrani Putinov ego.

Konzervativni radio voditelj Hju Hjuit, moderator debata tokom republikanskih unutarstranačkih izbora, na Tviteru je Putina nazvao „zlim čovekom“ koji je, bez obzira na to „služio nacionalnim interesima svoje zemlje bolje“ nego što je Obama služio američkim.

„Vasington post“ podseća da je, prema anketama, Putin popularniji među republikanskim glasačima. Istraživanje „Kvinipijeka“ iz 2014. je pokazalo da 57 odsto njih smatra da Putin ima „snažne liderske kvalitete“, dok za Obamu to isto navelo 49 odsto ispitanika.

Odnos u procentima između republikanaca koji na Putina gledaju negativno i onih koji to čine pozitivno prema tadašnjoj „Ekonomist-Jugov“ anketi, bio je 66 odsto, a ove godine je smanjen za 27 odsto.

Dnevnik iz prestonice SAD tvrdi da određeni broj sadasnjih i bivših Trampovih savetnika ima poslovne veze sa Moskvom i njenim saveznicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar