U trendu

„Roskosmos“ više ne isporučuje rakete Francuskoj

U „Roskosmosu“ su odbili da isporuče rakete „Sojuz“ francuskoj kompaniji „Arijanspejs“ sve dok ne dobije novac koji je blokirao sud u predmetu „Jukos“, prenose Večernje novosti online.

U „Roskosmosu“ su odbili da isporuče rakete „Sojuz“ francuskoj kompaniji „Arijanspejs“ sve dok ne dobije novac koji je blokirao sud u predmetu „Jukos“, piše list „Ekos“.

Francuski list je naveo da ruska strana nije spremna da radi besplatno.

„Mi ne dobijamo novac koji nam ’Arijanspejs’ duguje za naš posao. Nema novca — nema robe. Mi ne možemo raditi besplatno. Zato nećemo ništa isporučivati“, navodi se u saopštenju „Roskosmosa“. Član Ruske akademije nauka „Ciolkovski“ Andrej Jonin smatra da odbijanje „Roskosomosa“ da isporuči rakete-nosače „Sojuz ST“ francuskoj kompaniji „Arijanspejs“ može ozbiljno da oteža realizaciju programa evropskog navigacionog sistema „Galileo“.
Ranije je saopšteno da je šef „Roskosmosa“ Igor Komarov poslao francuskoj vladi pismo u kojem je zatražio isplatu sredstava (300 miliona evra), koje je zamrznuo Arbitražni sud u Hagu po predmetu bivših akcionara „Jukosa“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.