U trendu

Rumunija pozvala Rusiju da ne uništava zaplenjenu hranu

Rumunske vlasti pozvale su danas Rusiju da siromašnim podeli prehrambrene proizvode pod ruskim embargom, ocenivši da je „nemoralna“ odluka Kremlja da tu robu uništi.
„Naša je dužnost da hitno analiziramo mogućnost da siromašnim ljudima u svetu podelimo robu koja je pod ruskim embargom“, izjavio je rumunski ministar poljoprivrede Daniel Konstantin u pismu upućenom Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Konstantin je ocenio da je uništavanje takve robe „nemoralno“ u svetu pogođenom glađu i dodao da je dekret koji je o tome potpisao ruski predsednik Vladimir Putin u suprotnosti s obavezama Rusije kao članice FAO-a o iskorenjivanju gladi.

Rusija je u avgustu 2014. godine uvela embargo na većinu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Evropske unije i SAD koje su ranije uvele sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize.

Ruske vlasti od tada optužuju neke zemlje, kao Ukrajinu i Belorusiju, da ilegalno učestvuje u unošenju evropske robe u Rusiju pod izgovorom da je njihova.

Ruski graničari, koji su ranije vraćali robu, od 6. avgusta uništavaju robu spaljivanjem ili drobljenjem tona bresaka, nektarina, mesa i sira.

Ruska Komunistička partija pozvala je u četvrtak vlasti da je bolje podeliti tu hranu siromašnim jer je njeno uništavanje „ekstremna mera“.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar