U trendu

Rusija će nastaviti da naoružava sukobljene u Nagorno-Karabahu

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da će Rusija nastaviti da snabdeva oružjem sukobljene strane u Nagorno-Karabahu, oblasti oko koje se decenijama spore Jermenija i Azerbejdžan, preneli su danas ruski mediji.

Medvedev je rekao da ako se isporuka ruskog oružja obustavi, situacija „može samo da bude još gora“ ocenjujući da bi to „upražnjeno mesto odmah preuzeli drugi trgovci oružja“.

„Ako samo za trenutak zamislimo da Rusija odustane od te uloge, svesni smo da bi to mesto bilo upražnjeno i drugi bi nudili svoje oružje, što bi ugrozilo ravnotežu snaga na Kavkazu“, ocenio je Medvedev koji je u četvrtak i petak posetio Jerevan i Baku čije je zvaničnike pozvao na obustavu nasilja.

Obe strane, azerbejdžanske i jermenske snage, koristile su artiljeriju, tenkove i drugo oružje od nedavnog izbijanja sukoba.

Ruska prodaja oružja Azerbejdžanu izazvala je nezadovoljstvo Jermenije koja ima tesne bezbednosne i ekonomske veze s Moskvom.

Najmanje 90 osoba poginulo je u eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu gde ove nedelje primirje stupilo na snagu.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom izmedju 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar