U trendu

Rusija i Kina zajedno mogu prevazići sve svoje probleme

Dočekujući lidera Kine u ruskom gradu Ufi, predsednik Vladimir Putin izjavio je u sredu da Rusija i Kina mogu zajedničkim radom prevazići sve svoje teškoće.
Putin i kineski predsednik Ksi Đinping su došli u sredu u Ufu, na dva samita – zemalja trgovinske grupe BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju.

Grupa BRIKS obuhvata Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, a Šangajska organizacija koja se takođe bavi regionalnim bezbednosnim i političkim pitanjima, kao i privredom, obuhvata i bivše sovjetske republike iz centralne Azije – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistana. Iran, Indija i Pakistan su posmatrači.

Samiti dveju organizacija održavaju se u gradu 1.200 kilometara istočno od Moskve u vreme kada su privrede Rusije i Kine u teškoćama. Ruska privreda se smanjila i njena valuta je potonula zbog pada cena nafte i zapadnih sankcija zbog ukrajinske krize, a u Kini, posle niza godina eksplozivnog rasta tržišta, indeks akcija je u poslednjih mesec dana opao za 30 odsto.
„Udruženim naporima, bez sumnje ćemo prevazići sve probleme koji su pred nama“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je u sredu imao zasebne sastanke sa ostalim učesnicima samita BRIKS koji počinje u četvrtak, kada će se sastati i s predsednikom Irana, Hasanom Ruhanijem. Dvodnevni samit Šangajske organizacije za saradnju takođe počinje u četvrtak.
Aleksej Uljukajev, ruski ministar za ekonomski razvoj, rekao je da finansijska pomoć Grčkoj neće biti razmatrana na samitu BRIKS, i dodao da Grčka nije tražila pomoć Rusije.
„Naravno, razgovaraće se o situaciji u evrozoni, za šta je okidač problem duga Grčke, jer razvoj situacije u evrozoni stvara rizik za sve učesnike BRIKS“, rekao je on, prenela je novinska agencija RIA Novosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.