U trendu

Rusija i SAD razmatraju novu rezoluciju o primirju u Siriji

Zamenik ruskog ministra spojnih poslova Genadij Gatilov rekao je danas da SAD i Rusija razmatraju novu rezoluciju UN koja bi snažno podržala prekid neprijateljstava u Siriji.

Primirje o kome su se dogovorili Rusija i SAD treba da stupi na snagu u petak u ponoć po lokalnom vremenu. 

Gatilov je rekao novinarima da bi bilo dobro kad bi se Moskva i Vašington do četvrtka dogovorili o rezoluciji koju je predložila Moskva. Time bi se omogućilo da Savet bezbednosti UN glasa o rezoluciji u petak.

Američki zvaničnici ukazuju da je prekid neprijateljstava već sadržan u rezoluciji UN usvojenoj jednoglasno u decembru koja podržava mirovni proces u Siriji. Oni su rekli ipak da nisu protiv usvajanja još jedne rezolucije.

Nova rezolucija bi takodje zatražila od 18 ključnih zemalja sa obe strane petogodišnjeg sirijskog sukoba koje su se složile o mirovnom procesu da podrže sprovodjenje novog dogovora o prekidu neprijateljstava.  

Odvojeno je danas predsednik SAD Barak Obama dao obazrivu izjavu oko koraka koje SAD i Rusija preduzimaju da se uspostavi privremeni prekid vatre koji bi doprineo okončanju gradjanskog rata u Siriji.

Obama je rekao da će prekid neprijateljstava dozvoliti SAD i njenim partnerima da usmere napore na suzbijanju teroristčke grupe Islamska država koja nije obuhvaćena sporazumom o primirju.

On je ocenio da ima napretka u potiskivanju Islamske države ali da ostaje još puno posla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar