U trendu

Rusija ima pravo da svetu diktira svoja pravila

Rusija se vraća svojim imperijalnim korenima, pretenduje na status velike države i već sama može da postavlja pravila međunarodne političke igre, zaključili su eksperti Instituta za međunarodna politička istraživanja (ISPI) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Italije.

Italijanski eksperti su objavili istraživanje posvećeno uticaju ruske „nacionalne gordosti“ na spoljnu politiku zemlje. RT je analizirao dobijena dokumenta.

Rusija se, nakon što je preživela teška vremena tokom devedesetih godina 20. godina, pa sve do početka dvehiljaditih godina, vraća svojim imperijalnim korenima, kažu eksperti ISPI. „Novi kurs Rusije na međunarodnoj sceni uslovljen je civilizacijskim samoopredeljenjem koji je utvrdila Moskva. Njegov glavni princip je da Rusija, u skladu sa svojim geografskim položajem, ima puno pravo da diktira pravila međunarodne političke igre, posebno u onim regionima za koje se tradicionalno smatra da pripadaju delu njene civilizacije“, navedeno je u izveštaju ISPI.

Kako se vidi u izveštaju italijanskih eksperata, „kriza u odnosima sa Turskom je pokazala emocionalno-patriotski potencijal Rusa“.

„Velika većina građana Ruske Federacije odreagovala je na konflikt Moskve i Ankare veoma čvrsto: pokazali su da su u stanju da razviju žestoku mržnju prema novom neprijatelju, oprezno se odnoseći prema prošlosti. Naime, mnogi Rusi su počeli da tvrde da su Turci neprijatelji i da su to oduvek i bili“, navedeno je u studiji. Prema rečima politikologa Nikolaja Šaljamina, u ovom trenutku Rusija je zaista sposobna da postavlja sopstvena pravila na svetskoj sceni, a naročito na teritoriji država nastalih posle raspada SSSR-a — Jermenije, Belorusije, i drugih. „Ali, istovremeno, Rusija pokušava da proširi svoj uticaj na Avganistan, Iran, Siriju, kurdske teritorije, zemlje Istočne Evrope i Finsku. Rusija sve to radi kako bi imala što uspešniju ekonomsku aktivnost“, objašnjava ekspert.

Direktor Instituta za pravo, politiku i društveni razvoj Univerziteta Šolohov Vladimir Šapovalov kaže da istorija ruske države i bogato kulturno nasleđe Rusiju stavljaju rame uz rame s državama koje su uvek određivale smer svetske politike i istorije.

„Rusija je bila jedan od osnivača Ujedinjenih nacija, kao deo Sovjetskog Saveza je porazila nacističku Nemačku, pomagala je afričkim i azijskim narodima u antikolonijalnoj borbi protiv evropskih kolonizatora, trudila se da uvek dâ podršku okupiranim i ugnjetavanim narodima, održavala je balans u svetu, podržavajući načelo pravde“, dodaje Šapovalov. Pored toga, Rusija se trudi da iskoristi svoje vojno-političke, ekonomske i sve druge resurse kako bi zaštitila ne samo sebe, već i svoje saveznike. „Rusi osećaju svoju odgovornost za sudbinu sveta. Oni shvataju da situacija u Siriji, na primer, nosi opasnost širenja terorizma u celom svetu. Zato je za našu državu veoma značajno sve što se dešava u raznim delovima sveta“, završava Šapovalov.

(Sputnjnik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)